Ekslinnapea Jaadla ei lepi oma volituste lõpetamisega Rakvere volikogus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Augusti algul Rakvere linnapea kohalt tagasi astunud reformierakondlane Andres Jaadla vaidlustas riigikohtus vabariigi valimiskomisjoni (VVK) otsuse, mis lõpetas tema volitused Rakvere linnavolikogus.

Riigikogu valimiste osakonna andmetel taotleb Jaadla riigikohtule esitatud kaebuses VVK otsuse tühistamist, leides, et tema kohta jõustunud kohtuotsust ei ole ning tema volitused ei oleks pidanud lõppema.

VVK tunnistas eelmisel nädalal kehtetuks Rakvere linna valimiskomisjoni 30. augustist pärineva otsuse, mis taastas Jaadla volikogu liikme volitused. Nimelt asus VVK seisukohale, et volikogu liikme volituste ennetähtaegse lõppemise toob kaasa ka osaliselt jõustunud kohtuotsus.

Viru maakohus on mõistnud Jaadla süüdi tahtlikus kuriteos, kuid otsus on ühes osas tühistatud ja teises osas jõustunud. VVK leidis pärast järelevalve läbiviimist, et Jaadla suhtes on sellegipoolest jõustunud süüdimõistev kohtuotsus tahtlikus kuriteos, mis seaduse kohaselt toob kaasa volikogu liikme volituste ennetähtaegse lõppemise.

Jaadla astus Rakvere linnapea kohalt tagasi augusti alguses, kui riigikohus otsustas mitte menetleda tema määruskaebust Tartu ringkonnakohtu otsusele, mille järgi peab Viru maakohus hakkama Jaadla süüasja osaliselt uuesti arutama.

«Riigikohtu otsus tähendab seda, et õigusvaidlused lähevad tagasi esimese astme kohtusse ja edasine kohtuvaidlus võib olla pikk. Kinnitan jätkuvalt, et ei näe endal süüd ning olen käitunud linnapeana parima arusaamise järgi seadusandlusest õigel viisil. Mõistlik on aga hetkel taanduda ja käia kohtutee lõpuni volikogu liikmena,» ütles ta toona.

23. augustil esitas Jaadla Rakvere linna valimiskomisjonile avalduse tema volikogu liikme volituste taastamiseks. Kuigi komisjon otsustas hääletusel Jaadla volitused taastada, jäi komisjoni esimees eriarvamusele, misjärel paluti vabariigi valimiskomisjonil alustada otsuse üle järelevalvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles