Vastukaja: Kunda elektrijaam tuleb sulgeda

, rakverlane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lontova silla juures tekib pakaselise talvega alatasa üleajava jõega probleeme. Eksperthinnangut selle kohta saab lugeda Kunda linna koduleheküljelt.
Lontova silla juures tekib pakaselise talvega alatasa üleajava jõega probleeme. Eksperthinnangut selle kohta saab lugeda Kunda linna koduleheküljelt. Foto: Meelis Meilbaum

Kunda linnas jõel tekkiva veekõikumise põhjuseks on elektrijaam. Olen sündinud Sae vesiveskis ja tean seetõttu hästi veekõikumise põhjusi.

Jõe vooluhulgast ei jätku jaama normaalrežiimis töötamiseks, selleks kogutakse vett tammi peale veehoidlasse, ja sellel ajal on vooluhulk allpool tammi minimaalne. Vajaliku taseme saavutamisel jaam käivitatakse ja vee tase allpool tõuseb kiiresti. Kui vee kogus ülalpool tammi väheneb miinimumini jaama käigushoidmiseks, siis jaam seisatakse ja hakatakse jälle vett koguma. Allpool jääb jõgi taas kuivaks. Oma osa on muidugi ka vette kukkunud puudel, kuid see ei mõjuta veetaseme kõikumisi nii drastiliselt.

Arvan, et Kunda elektrijaam tuleks hoopis sulgeda ja tamm lõhkuda. Kunda jõe vooluhulk on vähenenud aastast aastasse ja sellega on ka süvenenud probleemid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles