Uusi tiimikaaslasi edestanud Nurmsalu loodab reeglimuudatustest kasu lõigata

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Nurmsalu.
Kaarel Nurmsalu. Foto: Valju Aloel

Alates tänavu suvest koos Soome suusahüppekoondisega harjutav Kaarel Nurmsalu tegi nädalavahetusel Austrias Hinzenbachis suvisel MK-etapil karjääri parima võistluse. Lisaks vahetunud treeningkeskkonnale loodab ta algaval talihooajal kasu lõigata uutest reeglitest.

Nurmsalu sai eilsel etapil kirja 22. koha, mis ületab selgelt tema kõik senised saavutused suusahüppajana. Eelmisest suvest on tal ette näidata Almatõs saavutatud 28. ja Hakubas saadud 29. koht. Talvistel MK-etappidel on ta kahel korral saanud kirja 32. positsiooni. Lisaks tähendab punktikohale jõudmine, et kahel järgmisel hooajal ei pea ta MK-sarjas osaledes reisimisele ja ööbimisele raha kulutama, kuna sellise saavutuse puhul edaspidi need väljaminekud kaetakse.

«Kohaga võib igati rahule jääda, kuna tegemist on minu karjääri parima tulemusega. Seejuures olid kõik maailma tipud kohal,» märkis Nurmsalu.

Eilse võistluse proovivoorus lendas eestlane koguni 87 meetrit (võistlusel esikoha saanud poolakas Maciej Kot hüppas 87,5 ja 88,5 meetrit) ja põhivõistlusel sai ta kirja 82,5 ja 82 meetrit, ent rohkem rõõmu valmistasid lühemad õhulennud. «Treeninghüppel sain väga hea tuule. Kõige paremini õnnestus tegelikult aga hoopis viimane hüpe. See on isegi hea, et ma ei saanud võistlusel väga head tuult, kuna sellega õnnestus endale tõestada, et suudan ka kehvades tingimustes jõuda 30 parema sekka,» rõõmustas Nurmsalu.

Edestas soomlasi

Kuigi eestlane harjutab tänavu suvest koos Soome koondisega, ei ole tal trauma tõttu seni õnnestunud ühistes laagrites osaleda. Siiski sai suvel randmelõikusel käinud Nurmsalu vahepeal uute kaaslastega Espoos tuuletunnelis oma tehnikat kohendada. «Olen treeninud uue juhendaja (Soome koondise teine treener Topi Sarparanta on Nurmsalu isiklik treener – toim) näpunäidete järgi ja seni kogetu põhjal võib öelda, et tegin Soome koondisega liitudes 110 protsenti õige otsuse,» sõnas praegu veel randme ümber kipsi kandev Nurmsalu, kes sõidab põhjanaabrite koondisega umbes kahe nädala pärast Val di Fiemmesse ühislaagrisse. «Olen saanud oma treeningute kvaliteeti tõsta ning leidnud ka hüpetel vajaliku kindluse.»

Hooaja esimesel võistlusel õnnestus eestlasel kohe ka kõiki põhjanaabreid edestada. Soomlaste parimana oli eilsel võistlusel Olli Muotka 25. kohal, Janne Happonen sai kirja 29. ja Jarkki Määttä 44. tulemuse. Lauri Asikainenil ei õnnestunud eelvõistluselt edasi pääseda.

Samas hindab eelmisel hooajal suusahüppekarussellis üksi tiirelnud eestlane kõrgelt uut olukorda. «Ükskõik, mis tegevus on – seltskonnaga on ikka parem tegutseda ja tekib tiimitunne. Soomlased on minust tunduvalt kogenumad ja mul on neilt igal sammul õppida,» rääkis Eesti suusahüppaja.

Samamoodi saab Nurmsalu võistlustel keskenduda vaid põhilisele ega pea millegi muu pärast muretsema. «Seekord oli koos minuga kohal viis võistlejat ja lisaks veel neli inimest. Tunne oli nagu koduvõistlusel ning ise ei pidanud midagi üleliigset tegema,» märkis Nurmsalu, keda oli kohapeal aitamas ka endine Eesti esisuusahüppaja Jaan Jüris. «Eestis on ta minu isiklik treener. Siin vaatas ta, et mul oleks kõik korras ning võistluse ajal jälgis ta hüppemäe all tuult ja andis siis infot edasi.»

Eelmisel talvel oli Jüris välisvõistlustel Nurmsalut aitamas Oberstdorfis ja Lahtis. «Seda ei oska täpselt öelda, kui palju Jüris tänavu saab kaasas käia, kuid üritame teda võimalikult palju kaasata. Ühe riigi kohta on ette nähtud kolm inimest,» sõnas Nurmsalu.

Homme taas võistlus

Kahe hooaja vahel on suusahüppemaailmas toimunud muudatusi ka reeglite osas. Nüüdsest peavad sportlaste kombinesoonid olema liibuvamad ja rohkem ümber keha. Seega kaob ära võimalus, et keegi saaks suurema kehakatte abil õhulende pikendada.

«Ei saa mainimata jätta, et uued reeglid on suusahüppeid võrdsemaks teinud. See on minu jaoks kindlasti pluss, kuna tänu sellele muudatusele tulevad kehaomadused ja hea tõuge paremini välja. Keegi ei saa enam sellele loota, et kombinesoon kannab ta kaugele,» põhjendas Nurmsalu.

Eesti edukaim suusahüppaja on taas võistlustules homme, kui järgmine suvine MK-etapp on kavas Saksamaal Klingenthalis. Teisipäeval on kavas kvalifikatsioonivõistlus ja kolmapäeval jagatakse taas punkte.

Suusahüpped

Hinzenbachi MK-etapp

1. Maciej Kot (Poola) 230,1 punkti, 2. Severin Freund (Saksamaa) 227,3, 3. Taku Takeuchi (Jaapan), 4. Anders Fannemel (Norra) 225,5, 5. Gregor Schlierenzauer (Austria), 6. Danny Queck (Saksamaa) 222,8 ... 22. Kaarel Nurmsalu 202,5.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles