Kas Maret Ani on lindprii?

virumaateataja.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Samal teemal: „Kommentaar on vaba, fakt püha“, Virumaa Teataja, 31. august ja „Kodus tänamata suured tegijad“, Virumaa Teataja, 27. august.

Kummastav oli lugeda maavanem Urmas Tamme artiklist vahemärkust, kus ta mainis: “Meile teadaolevatel andmetel on Maret Ani elanud viimased 4 - 5 aastat Itaalias ja enne seda elas ta Tallinnas. Mingit muud seost tennisistil Rakvere linna ja maakonnaga ei ole, kui et tema emal on olnud/on Rakvere linna sissekirjutus.“

Arusaadav, et maavanem pole lühikese ametisoleku ajal suutnud/suuda ise faktidesse, mis puudutavad antud juhul Maret Anit, süveneda. Siinkohal parandaksin ja informeeriksin teda, kui samuti väikest viisi tennisehuvilist, pisut.

Maret on Rakvere linna registreeritud juba vähemalt kolm aastat, siin elab terve tema perekond ja ka mina töötan Lääne-Viru maakonna spordi heaks, mitte ainult “oman sissekirjutust.”

See, et mingil tasemel sportlased harjutavad mujal, on ju loomulik. Näiteks vaevalt vormelisõitja Marko Asmer Tallinnas tänavatel ringi tiirutab, kui võistlushooaeg käsil, kuid ta on ikkagi tallinlane, sest siin on tema kodu.

Samamoodi on Maretiga ja Rakvere on tema ainuke kodu, kus on kõik tema isiklikud asjad, auhinnad jne. Rakveres on tal ka oma perearst ja hambaarst. Pealegi laekub linna tuludesse ka Mareti tulumaks. Ta on sündimisest saati veetnud oma suved Vihula vallas asuvas suvekodus ja praegugi on tema nimel seal osa kinnistust.

Kui veidi kaugemat minevikku meenutada, siis on meie suguvõsal seoseid Rakverega veelgi. Mareti vanaisa oli enne sõda pikka aega Rakvere õigeusu kiriku ülempreester (Aleksander Tamm) ja tema sünnipäeva märgib ära ka Virumaa Teataja.

Mareti vanaisa isa oli pikka aega Virumaa maakonna pearaamatupidaja (Jaan Vasar). Minu ema ja isa (Mareti vanavanemad) on lõpetanud Rakvere gümnaasiumi. Rakvere legendaarsed õpetajad Klaudia ja Nikolai Kristoffel on minu vanatädi ja tema mees. Ka teine endine koolijuht ja õpetaja Serafima Koov oli minu vanatädi.

Mareti suguvõsa ajutine Rakverest äraolek oli tingitud vaid nõukogude võimu repressiivpoliitikast ehk teisisõnu – maa ja majad konfiskeeriti. Maret tuleb ju tegelikult oma juurte juurde, nagu praegu tavaks öelda.

Maavanema avaldusest tuleb aga välja, et Maret ei kuulu kodumaal üldse kuhugi ja oleks nagu lindprii. Kuhu ta siis kuulub?

Maret ei ole seni ega hakka ka tulevikus maakonna spordirahast midagi tahtma, kuid tunnustada teda võiks. Tal Rakveres päris suur toetajaskond. See, et Lääne-Viru maakonnal on spordis üks hea tegija rohkem, on ju ainult innustuseks ja kasuks kõigile, eriti noortele.

Mari Ani, Rakvere spordikooli treener

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles