Ernst Idla ja tema kuulus võimlemissüsteem

virumaateataja.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Võimlemispedagoog Ernst Idla sündis 8. aprillil 1901. aastal Eestis. Tallinna võimlemise instituudist sai tema süsteemi ja koolkonna taimelava. Sõda katkestas Ernst Idla töö kodumaal.

Kui Ernst Idla oma pere ning lähimate kaastöötajatega 1944. aasta sügisel Eestist lahkus ja Stockholmi elama asus, sai tema süsteem loengute, kursuste ja eliitvõimlejate esinemiste kaudu laialt tuttavaks üle maailma.

Suurejooneliste vabaõhulavastustega saavutas ta maailmakuulsuse ning hüüdnime “võlur Tallinnast”. Mitu USA ülikooli pakkus Idlale õppetooli ja kursuste korraldamist, kuid maestro eelistas jääda Rootsi, Eestile lähemale, lootuses kunagi tagasi tulla. Paraku ei jõudnud ta taasiseseisvumist ära oodata - Ernst Idla suri Stockholmis 5. detsembril 1980.

Idla võimlemissüsteem baseerub inimkeha anatoomial ja füsioloogial, õpetab oma keha tundma, valitsema ning liikumisrõõmu kaudu saavutama sisemist enesekindlust ja elurõõmu. Kehakooli harjutused töötavad läbi kõik lihased ja liigesed, erilist tähelepanu pööratakse seljale, lülisamba liikuvusele, sest pikad koolipäevad mõjutavad negatiivselt õpilaste rühti. Kuid heast rühist sõltub siseelundite normaalne tegevus.

Istuvast eluviisist - päeval koolis, kodus teleri ees - on tingitud liikumisvaegus, mis lastel avaldub kohmakuses, kammitsetud olekus ja südame ning kopsude alaarengus. Idla kõnni- ja jooksukooli harjutused on asendamatud loomuliku ja kauni liikumise kujundamisel. Pingevaba kerge jooks tõstab toonust ning vallandab elurõõmu.

Et Idla maailmakuulsat võimlemissüsteemi Eestis taas rakendada ja edendada, on sihtasutuse Eesti Rahvuskultuuri Fond juurde asutatud Idla fond. Fond toetab Idla loomingu ja tegevuse uuringuid, eestikeelse õppematerjali ilmumist ja kursuste, seminaride korraldamist Eestis.

Pille Vinter, Ernst Idla Seltsi liige

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles