Määri küla austas nimekaimat elanikku

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Werner Zoege von Mannteuffeli sugulased Christina Roik (vasakult), Ulrike de Vries ja Claus Zoege von Mannteuffel istutasid Sven Kesleri kaasabil mälestuskivi juurde tamme.
Werner Zoege von Mannteuffeli sugulased Christina Roik (vasakult), Ulrike de Vries ja Claus Zoege von Mannteuffel istutasid Sven Kesleri kaasabil mälestuskivi juurde tamme. Foto: Andres Pulver

Väike-Maarja vallas Määril püstitati kohaliku külaseltsi initsiatiivil mälestuskivi tsaar Nikolai II auihuarstile Werner Maximilian Friedrich Zoege von Mannteuffelile.

Määri küla rahvas avas eelmisel neljapäeval mälestuskivi Määrist pärit kuulsale arstiteadlasele Werner Zoege von Mannteuffelile. Külavanem Maie Ojasaar ütles, et tegemist on ilmselt Määri küla läbi aegade nimekaima elanikuga.

Saksamaalt kohale sõitnud Werner Zoege von Mannteuffeli vanema venna pojapoeg, kunstiajaloo professor Claus Zoege von Mannteuffel rääkis, et perekonnas austatakse ja imetletakse onu Wernerit väga.

“Mul on hea meel, et ta on au sees ka Eestis ja teda ei ole unustatud,” lausus vanahärra.

Raamat, kaart, mark

Tartu ülikooli arstiteaduskonna dekaan professor Ants Peetsalu nimetas Werner Zoege von Mannteuffelit üheks Eesti arstiteaduse suurkujuks, kes oli ka tsaar Nikolai II au-ihuarst.

“Ta andis Eesti kirurgiale ikka väga palju, maailma mastaabis on kõige tähtsam, et ta pani aluse steriliseeritud kummikinnaste kasutamisele,” ütles Peetsalu.

Tartu ülikool pidas väärika mehe mälestust tähtsaks ja üllitas koos Väike-Maarja vallaga raamatukese Werner Zoege von Mannteuffelist, lisaks tellis ülikool Eesti Postilt “Minu margi” sarjas Zoege von Mannteuffeli näopildiga margi, mida trükiti vaid 90 eksemplari, ja andis välja postkaardi.

Eesti Post kasutas aga neljapäeval Määris Werner Zoege von Mannteuffelile pühendatud eritemplit.

Kivi nagu juurikas

Mälestuskivi paigaldamise mõte tekkis Määri külaseltsil. Sven Kesler külaseltsist rääkis, et kivi ise leiti Pudivere külast Jaak Läänemetsa Uuetoa talu põllult, plaadi tegi Joel Petrov osaühingust Kivix.

“Väike-Maarja vald toetas meid 6500 krooniga, selle rahaga saime ka ilusasti hakkama,” lisas Kesler.

Väike-Maarja vallavanem Olev Liblikmann arvas, et tegemist oli igati hea investeeringuga. “Kohalikku initsiatiivi toetame alati,” märkis vallavanem ja lisas, et tegelikult on Väike-Maarja kandis väga palju kohti, kuhu võiks suurkujudele mälestusmärke püstitada.

Ajaloolane Heino Ross rääkis, et Werner Zoege von Mannteuffel, kes sündis 13. juulil 1857. aastal, maeti 1926. aastal Kopli kalmistule. “Pärast seda, kui okupatsioonivõim Kopli kalmistu maatasa tegi, polnud üle poole sajandi Eestis Mannteuffelist ühtegi märki,” lausus Ross ja avaldas lootust, et Määri rahva algatus leiab järgimist ning Mannteuffel saab mälestuskivi ka Kopli pargis.

Werner Zoege von Mannteuffeli mälestuskivi sisse õnnistanud Simuna vaimulik Tauno Toompuu soovis, et see kivi oleks juureks, mis meid tugevamini oma kodupaiga külge kinnitab. “Ainult sellisel moel saab sel kivil olla tõeline tähendus,” lisas Toompuu.

Loe Werner Zoege von Mannteuffelist ka lk 7.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles