Kalmet ja Vaarik 25 aastat hiljem

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängivad Margus Grosnõi (vasakult), Peeter Jakobi ja Andrus Vaarik.
Mängivad Margus Grosnõi (vasakult), Peeter Jakobi ja Andrus Vaarik. Foto: virumaateataja.ee

Täna esietenduv must komöödia “Kohatu visiit” on üle veerand sajandi toonud taas Rakvere teatrisse koostööd tegema lavastaja Madis Kalmeti ja näitleja Andrus Vaariku.

Aastal 1983 tegi Madis Kalmet Rakveres oma teise lavastusena Moliere’i “Scapini kelmused” Andrus Vaarikuga peaosas. “Kohatu visiit” on Madis Kalmeti 35. lavastus ja 10. lavastus Rakvere teatris.

Andrus Vaarik ütles, et vajas mõtlemisaega, enne kui rolli vastu võttis, sest “hoobilt ei hakanud fantaasia tööle ning näidend tundus teatraalne ja klounaadlik”. “Üllar Saaremäe ütles, et lugegu ma seda kui realistlikku näitemängu - ja siis hakkas mul adrenaliin verre voolama. Sain aru, et see on tõeline väljakutse,” rääkis Vaarik.

“Trupp on hea, ei kujutagi ette, et keegi teine neid rolle mängiks. See ei ole kerge näitemäng. Müts maha kogu trupi ees, kellel jätkus julgust Madis Kalmeti juhtimisel see pähkel katki hammustada,” hindas Andrus Vaarik kõrgelt lavastajat ja kolleege.

Näitleja mainis, et 25 aastat hiljem Rakveres on ta aru saanud, et “polegi veel mõttetu rauk - refleksid töötavad ja on lisandunud kuldaväärt kogemusi”.

“Rakvere maja on väga armas, siin on hea eraldatuses tööd teha. Mentaalselt pole provintsi- ja metropoliteatreid, oleme kõik üks punt, ühest koolist tulnud,” arvas Andrus Vaarik.

Aastatel 1981-88 Madis Kalmeti kuues lavastuses mänginud Peeter Jakobi ütles, et teha taas koostööd Madis Kalmetiga on “kohutavalt meeldiv”. “See on väga toitev. Saame teineteisest hästi aru. Ta on aastatega kõvasti arenenud, täpsemaks läinud, väga häid lavastusi teinud. Täiesti küps ja tipp-topp lavastaja,” arvas Jakobi.

Must komöödia “Kohatu visiit”, kus haiglapalatis aidsihaigena oma viimaseid päevi veetvat kuulsat näitlejat Cyrille’i külastab tema sünnipäeval kummaline seltskond, on lavastaja sõnul üllatav ja positiivne lugu.

Prantsuse näitekirjaniku Copi (Raul Damonte) looming ongi segu reaalsusest, unenägudest ja fantaasiatest, tekstid liiguvad koomika ja lootusetuse vahel.

Kõigis näidendites, sealhulgas “Kohatus visiidis”, milles ta halastamatu eneseirooniaga kirjeldab oma peatselt saabuvat surma, räägib 48aastasena aidsi surnud Copi tegelikult endast.

Esietendus

Copi “Kohatu visiit”. Lavastaja Madis Kalmet. Kunstnik Andrus Jõhvik. Tõlkija Gita Kalmet. Mängivad Andrus Vaarik, Ülle Lichtfeldt, Eduard Salmistu, Margus Grosnõi, Peeter Jakobi, Anneli Rahkema või Inga Allik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles