Kalendri leiavad endale nii perenaised kui ka ärimehed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kalendritegijad on trükkinud kümneid erinevaid seina-, laua- ja taskukalendreid, aga suurem minek on poodides värvitrükis loodusekalendritel.


Rakveres Posti tänavas asuvas Kotka poes aitab Liisa Tetsmannil kalendrit valida juhataja Krista Kõue.Jõulueelsel laupäeval tungles Rakvere raamatukaupluse Varrak seinakalendrite väljapaneku ees inimesi kogu aeg.

Kalendreid võis valida vähemalt paarikümne erineva variandi vahel. Kõige odavam lihtne seinakalender maksab 5-6 krooni, kallimad kriitpaberil värvifotodega variandid aga 25-30 krooni. Menukunstnik Navitrolla loomapiltidega kalendri hind küündis 95 kroonini.

Kõik lihtsad kalendrid näitavad ära ka riigipühad, lipuheiskamise päevad, eesti rahvakalendri pühad, kuu faasid, päikesetõusud ja -loojangud.

Kalender kingiks

Raamatukaupluse Varrak juhataja Aino Rohtmetsa sõnul ostetakse kalendreid tihti kingiks, kõige rohkem köögi, aiapidaja, tervisekalendreid. “Meil on kalendrifirmadega juba aastatepikkune koostöö,” rääkis Rohtmets.

Suured tegijad on näiteks OÜ Büroodisain, AS-id Mandala ja Markleis, maa- ja põllupidamisteemalisi kalendreid trükivad ka Maalehe kirjastus, Kuma, Elmatar, Lihtsad Maapoisid ja paljud teised.

Enamikul kaunite fotodega varustatud trükistel on kasutatud tuntud fotograafide ja oma ala asjatundjate kaastööd. Näiteks Fred Jüssi piltidega on müügis mitu kalendrit.

Suure Eesti looduskalendri pildid on teinud Heinrich Lukk, mees, kes võitis Eesti loomafoto konkursi, pilvede värvid on püüdnud samanimelisse kalendrisse Mall Värva, tuntud taimeravi spetsialist.

Omanimeline tervisekalender on ka kuulsal teadlasel ja kirjanikul, loodusravi asjatundjal Aili Pajul.

Kinkida sobib hästi Büroodisaini kirjastatud kalender Eestimaa mõisad, lossid, linnused. Sellesse Eesti mõisakultuuri tutvustavasse seinakalendrisse on jõudnud 12 mõisa, nende hulgas Lääne-Virumaalt Kiltsi, Vohnja, Mõdriku ja Neeruti mõisa tutvustus ja fotod. Lisaks eestikeelsele on kalender varustatud ka ingliskeelse tekstiga.

Raamatukaupluse Varrak juhataja Aino Rohtmetsa kinnitusel läheb mõni kalender müüki hästi veel kevadel, kui algavad aiatööd. “Näiteks külvikalendrit ostetakse just aprillis-mais,” kinnitas ta.

Aiapidajate hulgas on hinnas ka Maria ja Matthias Thuni külvikalender, millest saavad nõu biodünaamilise põllumajanduse harrastajad ja kosmiliste rütmide uskujad.

Kalendrid büroosse

Kui köögi-, looma- ja lillekalendrid lähevad tavaliselt koju seinale, siis büroodesse otsitakse rohkem laua- ja raamatkalendreid. Kalendermärkmikute hulgast valiti laupäeval jõulukink ka Kundas elavale memmele. See oli pisike käekotti mahtuv kalender, mida Kundas elav Aime Mäe juba aastaid teistele eelistab. Selgus, et raamatupidaja elukutsega Aime Mäe on juba mitu aastakümmet märkinud kalendritesse üles tähtsamad eluseigad.

Kontoritarvete kauplus Kotkas Rakveres Posti tänavas on spetsialiseerunud eeskätt firmadele mõeldud kalendrite müügile. Ettevõtjatele pakutakse Kotkas nn trio-seinakalendreid, kus on avatud kolm kuud korraga ja äriinimene saab oma tegevust kavandada kolm kuud ettepoole.

Kaupluse juhataja Krista Kõue näitas eriti suurt Trio 2002, mis on trükitud Soomes. Selles oli kergelt nihutatav kuupäevamarker, aga polnud näiteks eesti rahvakalendri tähtpäevi.

Erinevat värvi kunstnahast kaantega ja erinevas formaadis kalendermärkmikke on valida kümnete hulgast. “Mõnel on ühele lehele mahutatud päev, teisel kahel lehel nädal,” rääkis Kõue. Enamikul on eraldatavad lisad telefoni- ja muu info tarvis, mida saab panna ka järgmise aasta kalendri juurde.

On päris suuri, A4 variandis kalendermärkmikke, mis maksavad üle 100 krooni. Kõue sõnul on nüüd juba kõikide kalendrite lehed rebitavate nurkadega. Enamik kalendreid on varustatud Eesti ja tihti ka maailma kaardiga.

Eriti paljumahutavad on nn time masterid, mis annavad võimaluse töö käigus igasuguseid märkmeid teha ja oma ajakava koostada. Neis on olemas lehed kuuplaanidele, projektidele ja finantsidele, kontaktidele ja märkmetele, pliiatsi- ja järjehoidja, krediit- ja nimekaarditaskud. Kõiki kalendreid saab tellida erinevat värvi ja erinevast materjalist kaantega ning koos firma reklaamtrükiga.

Rakvere Lihakombinaadi haldusjuhi Aime Altrofi sõnul kasutab nende firma AS-i Mandala teenust, Trio seinakalendrit, kahte varianti lauakalendrit, spetsialistidele igapäevase töö tegemiseks aga erinevas mõõdus ja sisuga märkmikkalendreid, mis on varustatud firma logoga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles