Andres Jaadla edendab Euroopas keskkonnaõigust

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla raportit esitamas.
Andres Jaadla raportit esitamas. Foto: Erakogu

Rakvere linnavolikogu liige Andres Jaadla on Euroopa Regioonide Komitee raportöör teemal „ELi keskkonnaõigus: aruandluse ja nõuetelevastavuse parandamine“.

Komitee keskkonna, kliimamuutuste ja energeetikakomisjon võttis nimetatud perspektiivarvamuse vastu eelmisel nädalal.

Jaadla raportis toodud hinnangul on praegu keskkonnaõiguse rakendamine Euroopas mitterahuldav ning ELi erinevate keskkonnaalaste õigusaktide nõuetelevastavuse tagamise aruandluses puudub sidusus ja järjepidevus.

ELi kohalike ja piirkondlike omavalitsuste kogu on esitamas Euroopa Komisjonile meetmete kogumit, et parandada keskkonnaalast aruandlust, seiret ja nõuetelevastavust kohalike ja piirkondlike omavalitsuste huvides, kes vastutavad 70% keskkonnaalaste õigusaktide elluviimise eest.

„Kõigepealt on meil vaja teha keskkonnaalaste õigusaktide järelevalve- ja aruandluskohustuste terviklik inventuur ning hinnata linnadele ja piirkondadele sellest tekkivaid halduskulusid,“ soovitas Andres Jaadla.

„Soovitame luua eksperdirühma, et anda nõu selle kohta, kuidas parandada ELi keskkonnaalase õigustiku kvaliteeti ja sidusust ning tugevdada keskkonnaõiguse rakendamise ja jõustamise ELi võrgustikku IMPEL,“ lisas Rakvere linnavolikogu liige.

Muu hulgas teeb komitee ettepaneku automatiseerida ja digiteerida aruandlusvahendid, kehtestada suunised ja rakendamise tulemustabelid ning edendada veelgi struktureeritud rakendus- ja teaberaamistikke, kasutades kaasaegseid ja tarku e- lahendusi.

„Keskkonnaseire ja aruandluse tõhustamiseks tuleks edasi arendada ruumiandmete ja Maa seire vahendeid, nagu GMES, GEOSS ja EyeonEarth. INSPIRE on e-valitsuse keskne vahend, mis aitab tõhustada ELi keskkonnaalaste õigusaktide nõuetelevastavuse tagamist ja jõustamist,“ lisas Andres Jaadla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles