Säutsuskandaali mässitud kool palub vabandust

Kristel Kaljuvee
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Direktor Henry Kallaste sõnul ei ole skandaal kooli õppetööd häirinud. Küll aga on konflikt kõiki kooliasukaid emotsionaalselt pingestanud. Kooli juhtkond ei soovi muud kui seda, et nii töötajad kui õpilased saaksid niigi kiirel eksamiperioodil normaalse eluga jätkata.
Direktor Henry Kallaste sõnul ei ole skandaal kooli õppetööd häirinud. Küll aga on konflikt kõiki kooliasukaid emotsionaalselt pingestanud. Kooli juhtkond ei soovi muud kui seda, et nii töötajad kui õpilased saaksid niigi kiirel eksamiperioodil normaalse eluga jätkata. Foto: Marianne Loorents

Väärtuste konflikti põhjustanud säuts ja sellele järgnenud skandaal on jõudnud epiloogini, vähemalt kooli poolt vaadatuna – Vinni-Pajusti gümnaasium palub vabandust.

Eelmisel nädalal toimus Vinni-Pajusti gümnaasiumis ümarlaud, kus osalesid keskkooliklasside esindajad, nende klassijuhatajad ja kooli juhtkond. Arutleti sõnavabaduse kontseptsiooni üle, et konfliktseid olukordi tulevikus vältida.

“Säuts käis kooli, mitte näidendi pihta,” rääkis kooli juhtkonna liige, kes ei soovinud oma nime avaldada. “Oleks see käinud näidendi pihta, poleks olnud probleemi, sest igalühel on õigus oma arvamust väljendada.”

Ta lisas, et iga kool tahab oma mainet, töötajaid ja õpilasi kaitsta, mistõttu paluski direktsioon õpilasel säutsu kustutada.

Vinni-Pajusti gümnaasiumi direktori Henry Kallaste väitel ei olnud kabinetivestlusel õpilase väljaviskamisest juttu. “Õpetaja lihtsalt küsis õpilaselt, kas talle ei meeldi siin koolis õppida. Ja see oli kõik. Võib­olla tegi tüdruk sellest omad järeldused,” rääkis ta.

Direktori sõnul ei tõstnud keegi õpilase peale häält, toimus rahulik vestlus. Küll aga möönis ta, et mõlemad pooled reageerisid üle, ja lisas, et kool on valmis abituriendilt vabandust paluma.

“Ma vabandan Vinni-Pajusti gümnaasiumi nimel selle õpilase ees. Kool käitus ennatlikult. Oleksime pidanud asjasse rohkem süüvima ja mitte nii kiiresti karistama. Käskkiri oli ebavajalik,” kõneles direktor Henry Kallaste. Õpilasele välja antud käskkiri tühistati eelmisel kolmapäeval.

Kooli juhtkonna liige väitis, et käsk kaasõpilastelt vabandust paluda tuli näidendi kokku pannud õpetajalt. “Aga et näiteringi liikmed õpivad eri klassides, tuligi tüdrukul kõikide klasside ees vabandamas käia,” lisas ta.

Eesti keele ja kirjanduse õpetaja ei soovinud ajakirjanikuga silmast silma kohtuda, tema sõnu vahendas kooli juhtkonna liige. “Mis puutub lepitamisse, siis ta on täiesti valmis tüdrukuga rääkima, kui nende vestluse juures viibib ka objektiivne psühholoog,” rääkis ta. “Õpetaja ütles, et ta kaitses neid õpilasi, kes näidendis esinesid, sest ka neid solvas see säuts väga. Küll aga tunneb ta end süüdi selles, et palus õpilasel kõikide keskkooliastme klasside ees vabandada.”

Kooli juhtkond sooviks, et kõik osapooled saaksid kokku ja räägiksid asjad südame pealt ära. See on aga raskendatud, sest säutsu kirjutanud õpilane on volitanud enda eest kooliga suhtlema end rahvahariduslikuks ühinguks tituleerinud MTÜ Ülokooli, mistõttu on direktori sõnul koolil käed seotud – nad ei saa õpilasega otse suhelda.

Säutsu autoriks olnud tüdruk avaldas soovi, et õpetaja tunnistaks valesti käitumist. Koolidirektor aga ütles, et see ei ole lihtsalt võimalik, sest kool tüdrukuga otse suhelda ei tohi. “Oleme palunud MTÜ Ülokooli esindajal kooli tulla, nad on seni keeldunud,” ütles Henry Kallaste.

“Direktori käskkiri, millega õpilast karistati, on osa haldusmenetlusest, mis algatati õpetaja suulise kaebuse alusel, kus ta süüdistas õpilast enda ja terve kooli solvamises.

Lisaks leidis direktor, et õpilane kahjustas ka kooli mainet ja käsitles seda kodukorra rikkumisena, mis andis ettekäände karistamiseks. Oleme pöördunud mitme küsimusega kooli direktori poole, kes on neile vastamata jätnud.

Kooli pidaja Vinni vald pole neile esitatud kaebustele veel vastanud. On teada, et haridus- ja teadusministeerium on alustanud järelevalvet. Jää on hakanud murduma, ent kogu protsess alles käib. Meie sihiks on õiguspärane ja õiglane lahendus,” sõnas MTÜ Ülokooli esindaja.

“Meie sõnum õpilasele oleks see, et ta tuleks ise meie juurde ja räägiks. Tema tahab eksameid teha, meie tahame tööd teha. Me tahame rahu,” rääkis kooli juhtkonna liige.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles