Evelin Ilves arutles Tapal seitsme peaga lohe üle

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sadakond inimest oli kogunenud kuulama Evelin Ilvese tervise- ja toitumisalaseid soovitusi. Suured ­ja väikesed küsisid hoogsalt autogramme, ostsid raamatuid ja palusid nõu.
Sadakond inimest oli kogunenud kuulama Evelin Ilvese tervise- ja toitumisalaseid soovitusi. Suured ­ja väikesed küsisid hoogsalt autogramme, ostsid raamatuid ja palusid nõu. Foto: Marianne Loorents

Üheksa aastat tagasi võttis tollane presidendi­proua missiooniks rää­kida tervislikel teemadel. Üleeile ütles ta Tapal toimunud loengul, et nüüd on see tema töö.

Loengul tervislikkusest ja õnnelikkusest suutis Evelin Ilves panna hetkega sadakond kuulajat ühes rütmis hingama. Voogava rahuga rääkis peamiselt naistest koosnevale seltskonnale arstiks õppinud naine sellest, mida ta teab ja on kogenud. Toitumisest – sellest tema sõnul seitsme peaga lohest.

Põnevaim osa oli see, kui rääkija pani saalisolijatele südamele, et inimest ei toida ainult see, mida ta paneb suhu. Tänapäeva toitumisteadlaste piibel jaguneb kaheks – toit ja see, mis elatab meie hinge ja vaimu.

“Meie suhted on tähtsamad kui toit. Inimese elukvaliteedi olulisem näitaja on tema suhted,” rääkis Ilves, kelle sõnul kuulub siia ka eneseteostus ja liikumine. Ilves jutustas oma teadmistele ja artiklitele toetudes, et aina enam räägitakse sellest, et 30. eluaastatega ei ole elu läbi. “Uus visioon on see, et energia läheb aina üles,” arutles ta.

Siia, hinge ja vaimu ossa kuulub ka Ilvesele oluline spirituaalsus ehk hinge toit. “Usk, maagia, puude kallistamine – see, mis annab hingele kallistuse.”

Mererohelises kleidis Evelin nägi välja kaunis ja puhanud. Inimesed aina soovisid küsida, arutada ja rääkida sellest, mis neid vaevab. Oma tundi kaks. Kas rohud käivad tervisliku toitumise juurde, tuli esimene küsimus. Ja Ilveselt vastus, et tema kontseptsiooni järgi pole toitumine toidulisandid ja tabletid.

Ta tõi välja, et laste liikumise teema on praegu olulisim, millega riik peab tegelema. “Kuna probleem on tekkinud

5–7 aastaga ja seotud otseselt nutitelefonidega, siis see on meie uus elu, millega tuleb toime tulla, seda on näha meie tervisenäitajatest,” vangutas Ilves pead ja jõudis teise teda kõnetava teemani – alkoholi tarbimise juurde meie väikesel kodumaal. Selle vastu tahab ta endise presidendiprouana võidelda ja seda teemat arutada.

“Selle efekt on sügavam ja laiem meie kehale, kui me tahame teada ja tunnistada. Alkoholi mõju on eriti suur inimese ajukoore eesmisele osale – seal asuvad kõige arenenumad funktsioonid – eluga hakkamasaamine, loovus, võimed, mis aitavad meil olla õnnelikud. Lapsel areneb see kõige viimasena, 25. eluaastaks, mistõttu ei tohiks nad üldse alkoholi tarvitada ega proovidagi.”

Toitumise juurde tagasi jõudes ütles ta, et toitumisteadlastel on küll palju erimeelsusi, kuid mõnes asja ollakse üksmeelsed, näiteks teada-tuntud toitumispüramiidis, kuhu tänapäeval on lisatud liikumine, vesi ja alles siis toiduained.

Üks arv, mille Evelin Ilves välja ütles, on 80 – just nii palju protsente inimese toidust peab olema taimne. Ta kiitis ka taldrikureegli toimimist ning rõhutas mitmel korral, et keelata ei maksa endale midagi, õhates ise samal ajal kohvi järele, mis talle väga maitseb.

“Kui meeldib, siis tuleb juua, see on ikkagi naudinguallikas. Kõik sõltub kogusest. Vahepeal on tark endale stiimulitest puhkust anda,” soovitas Ilves, kelle isiklik põhimõte on see, et kõigega ei saa ka päris hulluks minna. “Haiguste tekitaja number üks on meie ühiskonnas ikkagi negatiivne stress,” nentis ta.

Aga rahvas uuris edasi – piima, selle tänapäeval samuti erinevaid arvamusi tekitava toiduaine kohta. Loomadele süstitavate hormoonide, kartuli, mahetoiduainete, aluseliste ja happeliste toiduainete kohta. Ja Ilves selgitas, et liiga happeline toit on põletiku allikas.

“Stress muudab keskkonna happeliseks. Süüa tuleb maitseaineid ja rohelist salatit. Ka köögi-, juur- ja puuvilju. Tervisefriigid usuvad tänapäeval ka sidrunisse ja õunaäädikasse. Ka meie lemmikusse hapukurki, seentesse ja hapukapsasse,” rääkis Ilves, kelle sõnul tänapäeva meditsiin – just vähihaigete puhul – tegeleb aluseliste toiduainete tarvitamisega. Ja jõudis selleni, et mustikas on täielik must kuld, supertoiduaine.  

Suu hakkas vett jooksma. Aga proua terviseteadja alustas juttu sellest, et moodne maailm sööb ja soovitab toitu, mis on hea liigestele – kondipuljongit.

“Selles sisalduv kollageen aitab ka noor püsida,” ütles ta muiates. Ja Evelin tuletas veelkord meelde tarkust – mida sa sööd, polegi nii oluline, vaid kahjulik on see, kuidas sa sööd.

“Oskus nautida elu ja enesega rahulolu on peaasjad,” lõpetas ta ning inimesed võtsid tema ümber ringi. Et tänada, teha pilti, jagada lilli ja küsida nõu.

Kui rõõmus publik oli laiali läinud, paotas Ilves tasahilju ust oma tulevikuplaanidesse.

“Eks mul ikka kukla taga mõlguvad mõtted, et tervishoiuteenuste turgu panus anda. Mul on ka plaanis lasteraamat. Otsustasin üle hulga aja, et hakkan ka ise järgima neid nõuandeid, mida teistele annan. Ehk teen seda, mida süda kutsub. Mulle tõesti meeldib kokata ja rääkida tervisejutte. Olen saanud kohtumistelt tagasisidet, et inimestele meeldib. Vastastikku on meil tore. Ja võibolla hakkan tegema ka telesaateid,” lubas Ilves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles