Juhtkiri: Tee tööd, kus tahad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Statistika järgi on pea igas viiendas Eesti firmas võimalik teha kaugtööd. Ehk siis: ärkad hommikul üles, teed kohvi valmis ja asud rahulikult võileiba süües töömeile lugema. Või siis põrutad nädalaks Vahemere saarele ja arvutad seal tööandjale tähtsaid numbreid kokku. See ongi töö ja selle eest saabki palka.

Samamoodi nagu kontorilaua taga istuja. Hiljuti Swedbanki korraldatud uuringust selgus, et kuni kolmekümneaastastest noortest peavad kaugtöövõimalust oluliseks 74% vastanutest.

Samal ajal on Rakveres pea võimatu leida firmat, kes seda võimalust pakuks. Kõige tõenäolisemalt on kaugtöötajaks veel itimees, kel lubatakse köögilaua taga koodi klõbistada. Enamasti tahetakse ikka, et töötaja kenasti kontoris kohal oleks. Teisisõnu, nõudlus ja pakkumine ei lähe omavahel kuidagi kokku.

Firmad justkui kardaksid kaugtööd, sest kes see teab, mida inimene seal kodus teeb. Äkki toob omale veel ühe kohvi? Raiskab kallist tööaega? Tõsi on, et kaugtöö igaühele ei sobigi. Mõni tahab kodusest rutiinist välja tulla, kolleegidega suhelda, lõunal käia, kontakte luua – nii-öelda täisväärtuslikku tööelu elada. Temale sobib kontor ideaalselt ja õige on. Üks kokkusaamiskoht võiks meeskonnal ikka olla.

Teine on aga loomult selline omaette nokitseja ning vihkab südamest kõike eelmainitut. Tema ei taha ehk klatši ega kõmu, vaid lihtsalt oma töö ära teha. Ehk on tegu tõsise introverdiga, keda melu lihtsalt väsitab ja tema produktiivsust kolinaga alla viib?

Inimesed on erinevad. Aga ka süsteemid on erinevad. Tänapäeva tehnikaajastul ei tohiks ettevõte pidada kinni jäikadest tagumikutundidest põhjendusega, et nii on alati tehtud.

 Ka töötajad võiksid siinkohal rohkem enda eest võidelda. Kes tunneb, et tallegi võiks selline lahendus sobida, võiks kohe ülemuse juurde minna ja uurida, kuidas selle kaugtööga ikka on.

Iseäranis need, kes hommikuti palju närve ummikutes kulutavad, võidaksid sellest omajagu. Kui tehnilised võimalused on olemas, siis mis takistab inimesel Exceli tabelit aias muru peal kõhutades kokku löömast? Tähtis on ju eelkõige see, et töö saaks kvaliteetselt ja õigeks ajaks tehtud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles