Remondi käigus paljastus õõvastav leid

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimluud.
Inimluud. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Kevadel leidis noor pere Rakvere vaikses äärelinnas oma hiljuti soetatud eramu keldrit remontides põranda alt hulga luid.

Rakvere politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Joel Alla rääkis, et Eesti Kohtuekspertiisi Instituudis tehtud uuringutega tuvastati, et nende isikute surm võis saabuda 20–40 aastat tagasi.

Kõrvalmajas elav vanahärra soovitas aga ekspertidel koolipinki tagasi minna.

“Siin kandis leidsid päris paljud oma maja ehitamise käigus luid, need olid kõik sõja ajast,” kõneles ta.

Vanahärra hakkas oma maja ehitama 1969. aastal, naabrid, kelle majast õõvastav leid päevavalgele tuli, aasta-kaks hiljem.

“Venevere juurest Luusikalt tõid vana maja palgid, aitasin neil veel palgid kohale tuua, samuti õunapuud sealtsamast,” meenutas vanahärra.

Tema oma maja ehitamise käigus konte ei leidnud. “Aga räägiti leidudest omal ajal päris palju,” sõnas ta.

Kevadel naabrite majast leitud konte nägi ta ka ise.

“Kelder oli hästi madal ja noored otsustasid selle kõrgemaks teha. Kui põrand üles võeti, siis korstnajala kõrvalt kiviklibu seest nad välja tulid,” lausus vanahärra.

“Kui maja algsed omanikud, kes selle ise oma kätega üles ehitasid, oleksid need luud sinna kaevanud, oleks siin ilmas küll midagi väga sassis,” sõnas ta.

Kohtuekspertiisi instituudi andmetel kuuluvad leitud skeletijäänused umbes 45–50aastase naisele ning lapsele vanuses 38. sünnieelsest nädalast kuni kuuenda sünnijärgse nädalani.

“Ekspertiisi käigus ei tuvastatud vägivallale iseloomulikke vigastusi, mis annaksid alust kriminaalmenetluse alustamiseks,” lausus Rakvere politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Joel Alla.

Riiklikus DNA-registris ei ole ka kadunuks jäänud isikute sugulaste profiilide seas ühtegi DNA profiili, mis saaks kuuluda nende tundmatute isikute lähisugulastele. Nüüd kanti registrisse ka leitud säilmete DNA profiilid.

“Kui hiljem peaks nende isikute sugulaste profiilidega DNA kokkulangevus ilmsiks tulema, saab need isikud tuvastada,” selgitas Alla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles