Rakvere Kolmainu kogudus istutas õunapuu

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgides Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku(EELK) peapiiskopi Urmas Viilma üleskutset, istutas Rakvere Kolmainu kogudus täna keskpäeval kiriku taha parki õunapuu.

EELK peapiiskop Urmas Viilma kutsus kõiki üles tähistama peagi saabuvat reformatsiooni alguse aastapäeva õunapuude istutamisega kõikjal üle Eesti. Üleskutse on inspireeritud reformatsioonilise liikumise algataja Martin Lutheri poolt ligi 500 aastat tagasi öeldud mõttest, milles ta märkis, et kui ta ka teaks, et järgmisel päeval on maailma lõpp, istutaks ta veel ühe õunapuu.

Et 2017. aastal möödub reformatsiooni algusest 500 aastat, ongi peapiiskopi sõnul sobiv seda tähtpäeva märkida 500 õunapuu istutamisega.

EELK Rakvere kolmainu kogudus istutas professor August Vaga sorti õunapuu pühapäeval pärast jumalateenistust. Enne puu istutamist õnnitleti teenistuse lõpus koguduse juhatuse liiget Karl Mäeseppa 60. juubeli puhul. Kogudus laulis talle lauluraamatust ka ühe laulu.

Reformatsiooni juubeliaasta ametlikku algust tähistavad esimesed puud istutatakse Tallinna Jaani kiriku kõrvale 9. oktoobril pärast hommikust jumalateenistust. Juubeliaasta tähistamine lõpeb samuti õunapuu istutamisega Tallinna Piiskopliku Toomkiriku kõrvale Piiskopi aeda järgmisel aastal usupuhastuspühal, 31. oktoobril.

“Olgu õunapuude istutamine ärevate aegade keskel sümboolne märk õitsevast lootusest helgemale ning paremale tulevikule ja igavesele elule," lausus Urmas Viilma oma üleskutses.

Juubeliaasta tähistamiseks istutatud õunapuudest palutakse teada anda EELK konsistooriumi kantseleisse telefonil 6277350 või e-postiga aadressile konsistoorium@eelk.ee , et juubeliaasta lõppedes oleks võimalik saada täpne ülevaade istutatud puude arvust ja nende asukohtadest.

Reformatsioonilise liikumise alguseks peetakse 31. oktoobrit 1517, mil augustiinlaste ordu preester ja teoloog Martin Luther naelutas Wittenbergi linnakiriku uksele 95 tolleaegse kirikuelu valupunktidele osutavat teesi, mille üle soovis pidada avalikku arutelu.

Juubeliaastat tähistatakse suurejooneliselt üle maailma. Eestis saavad juubeliaasta tähistamisega seotud sündmused alguse käesoleva aasta lõikustänupühal, 9. oktoobril kell 17 Tallinnas Oleviste kirikus toimuva oikumeenilise tänujumalateenistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles