Haljala kiriku põranda alt tuli välja veel vanem kirik

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haljala kiriku vammist kahjustatud põranda väljavahetamise käigus on arheoloogid avastanud muu hulgas eelmise kiriku vundamendi ning leide ka kirikueelsest ajast – tõenäoliselt oli rauaajal praeguse kiriku koha peal asula või matmispaik.

Haljala kiriku põrandat oli vamm tugevalt kahjustanud ja see vajas väljavahetamist. Nüüdseks on pikihoone idapoolne põrand üles võetud, seenest kahjustatud pinnas välja veetud, tõrje tehtud ja lähipäevil paigaldatakse uued põrandaplaadid. Sügisel ootab sama protsess läänepoolset põrandat.

Põranda lahtivõtmise järel tuli välja eelmise kiriku vundament, keskaegse ristimiskivi tükk, üheksa hauakrüpti ja vana altari koht. Tegemist on ühe piilari lääneküljel leitud vundamendiga, mis asukoha ja suuruse järgi otsustades võiks arheoloog Villu Kadaka sõnul olla katolikuaegse kõrvalaltari vundament. “Katoliku ajal austati paljusid pühakuid ning altareid oli mitu, need ei mahtunud kõik kooriruumi ära, paigutati ka pikihoonesse,” selgitas väljakaevamisi juhatanud arheoloog Villu Kadakas.

Loe edasi SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles