Poeg jättis voodihaige ema koju surema (4)

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pahatihti saavad vanad inimesed peavarju vaid haiglast.
Pahatihti saavad vanad inimesed peavarju vaid haiglast. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viru maakohus määras kokkuleppemenetluses 58-aastasele Raimond Koitsalule aastase tingimisi vanglakaristuse selle eest, et ta oli jätnud oma voodihaige ema kolmeks päevaks üksi koju, seades ta eluohtlikku olukorda.

Vanglakaristust ei pöörata täitmisele, kui Koitsalu ei pane kahe ja poole aasta jooksul toime uut kuritegu. Mehel tuleb maksta sundraha 705 eurot ja kaitsjatasu 169 eurot.

Seadus lubab sellise kuriteo eest karistada rahalise karistuse või kolmeaastase vangistusega.

Süüdistuse järgi jättis ametilt betoneerija Koitsalu oma ema üksi koju eelmise aasta 14. oktoobrist 17. oktoobrini. Mees oli teadlik, et ema ei saa iseseisvalt liikuda ega ole võimeline ka iseseisvalt jooma ega sööma. Samuti jättis mees lahti korteri tuulutusaknad, mille tagajärjel muutus eluruum külmaks.

Süüdistuse järgi jättis ametilt betoneerija Koitsalu oma ema üksi koju eelmise aasta 14. oktoobrist 17. oktoobrini.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Jelena Filippova ütles, et hooletusse jäetud naise oli avastanud naaber, kes käis voodihaiget aeg-ajalt vaatamas. Naabrinaine kutsus ka kiirabi. Kiirabi viis kannatanu haiglasse 17. oktoobril. Seal tuvastati tal šokiseisund, neerupuudulikkus, südame-vereringepuudulikkus, maksapuudulikkus, kopsupõletikust tingitud hingamispuudulikkus, lamatishaavad kandadel ja ristluul. Naine suri haiglas.

Kohtu hinnangul jättis Koitsalu nii käitudes teadlikult ja tahtlikult täitmata talle seadusega pandud kohustused.

Perekonnaseaduse paragrahv 96 sätestab, et ülalpidamist on kohustatud andma täisealised esimese ja teise astme ülenejad ja alanejad sugulased.

Sama seaduse paragrahvi 113 järgi on vanem ja laps kohustatud teineteist toetama ja teineteisest lugu pidama ning arvestama teineteise huve ja õigusi.

“See on väga kahetsusväärne juhtum, kui laps, kes on kohustatud toetama oma vanemaid, jätab oma ema eluohtlikku olukorda,” kommenteeris juhtunut Viru ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Ain Tali.

Koitsalu on varem karistatud kahel korral väärteo ja kahel korral kuriteo eest. Viimati karistas maakohus teda 2015. aastal mootorsõiduki joobes juhtimise eest üheksa kuu pikkuse vangistusega, mis asendati 297 tunni üldkasuliku tööga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles