Vastuolud viivad Tapa vene gümnaasiumi direktori ametist

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Tapal kütab kirgi vene gümnaasiumi direktori ametikoht. Direktor väidab, et teda survestati lahkumisavaldust esitama. Teise osapoole sõnul paneb direktor ameti maha omal soovil.
 

Tapa vene gümnaasiumi direktor Henry Kallaste esitas üleeile Tapa vallavanemale Alari Kirdile lahkumisavalduse, millega ta 1. juunist ameti maha paneb.

Henry Kallaste kinnitas, et vabatahtlikult ta siiski avaldusele alla ei kirjutanud, vaid teda survestati selleks. Kallaste sõnul kutsuti ta teisipäeval kinniste uste taha jutuajamisele, kus viibisid ka vallavanem Alari Kirt ja Tapa vallavolikogu esimees Urmas Roosimägi. Direktor ütles, et tal lasti valida, kas lahkub ametist omal soovil või hakatakse otsima põhjust tema ametist vabastamiseks. Samas veel eelmisel reedel oli Kirt direktoriga kohtudes andnud mõista, et toetab direktori jätkamist.

Alari Kirt aga kinnitab, et keegi pole direktorit lahkuma sundinud ja avalduse kirjutas ta vabatahtlikult. “Rääkisime Tapa vene gümnaasiumis tekkinud olukorrast ja sellest, kas ja kuidas oleme võimelised seda lahendama,” kommenteeris vallavanem kohtumise sisu.
Ka Tapa vallavolikogu esimees Urmas Roosimägi ütles, et ei vasta tõele, nagu oleks direktorit millekski survestatud.
“Härra Henry Kallaste tuli meie juurde ja rääkisime olukorrast, mis on kontrolli alt väljunud, ja millist väljapääsu ta sellest näeks,” rääkis Roosimägi ning lisas, et pingele viidates soovis direktor ise lahkumisavalduse kirjutada.
Kontrolli alt väljunud olukorraks pidas Roosimägi kooli närvilist õhkkonda ja seda, et kõigesse on kaasatud ka õpetajad, lastevanemad ja lapsed. “Mis on kooli põhiline eesmärk? Peamine on õpilane. Et õpilane saaks normaalses ja turvalises keskkonnas hea hariduse,” rõhutas Roosimägi.


Kallaste sõnul aga heidetakse talle ette, et ei saavat tööga hakkama, millega ta nõus ei ole. “Meid kiidetakse igal pool, haridusministeerium on tunnustanud meid just keelekümbluse ja eesti keele juurutamise eest Tapa vene gümnaasiumis,” lausus Kallaste ning märkis, et etteheited said alguse pärast kohalike omavalitsuste viimaseid valimisi, kui Tapa linnas vahetus võim ja Tapa vallavolikogu määras oma esindajaks Tapa vene gümnaasiumi hoolekogus Maksim Butšenkovi.


Mullu 16. detsembril valiti hoolekogu uus koosseis, mis Kallaste kinnitusel on tegelikult siiamaani ametlikult kinnitamata. Sellest hoolimata nõudis hoolekogu, et kool läheks tagasi venekeelsele aineõppele ja et tühistataks eelmise hoolekogu otsused ning kooli põhimäärus.
Tapa vallavolikogu esindaja Tapa vene gümnaasiumi hoolekogus Maksim Butšenkov tunnistas, et segadus hoolekogudega on, sest direktor jättis uue hoolekogu nimekirja õigel ajal vallavanemale esitamata, seepärast ei ole saadud hoolekogu uut koosseisu ka kinnitada.
Kallaste tunnistas, et jäi nimekirja esitamisega hiljaks, kuna õpilasomavalitsuse esindaja ei soovinud hoolekogu töös osaleda ja talle tuli asendaja leida. Jaanuaris oli direktor nimekirja siiski esitanud. Teisalt ei pea direktor õigeks, et koosseis, kus üheksast liikmest tegutseb ainult neli, esineb hoolekogu nime all.


Miks aga taheti eelmise hoolekogu tehtud otsuseid tühistada, selle põhjuseks olid Maksim Butšenkovi selgitusel segadused protokollidega. Butšenkovi kinnitusel puudusid eelmisel hoolekogul koosolekul tehtud otsuseid kajastavad protokollid, mis vormistati tagantjärele.
“Protokollid tehti, aga mina tean, et mõned punktid, mis olid tagantjärele kirja pandud, ei olnud koosolekul arutlusel. Seepärast palusime need (protokollid – toim.) tühistada. Ka põhimääruse tahtsime uuesti üle vaadata,” kõneles Butšenkov.


Teisalt märkis ta, et tegelikkuses ei nõua nad vene keelt õppekeelena täielikult tagasi, vaid soovivad, et mingeid aineid, näiteks matemaatikat, inglise keelt õpetataks vene keeles. “Me ei taha, et kõik tunnid oleksid vene keeles. Me ei taha kaotada keelekümblust, sest saame aru, et eesti keele oskus on tähtis,” möönis Butšenkov, lisades, et lapsevanemad on saatnud vallavanemale umbes saja lapsevanema allkirjaga kirja, milles soovitakse hoolekogu uue koosseisu ametlikku kinnitamist.
Küsimusele, miks direktor Henry Kallaste ikkagi lahkumisavaldusele alla kirjutas, kui ta leiab, et on kõik õigesti teinud, vastas direktor, et kui ikka tahetakse tema lahkumist, siis põhjus leitakse alati. “Ma arvan, et jäin lihtsalt poliitilise mängu hammasrataste vahele.”



Õppetöö
Tapa vene gümnaasiumi gümnaasiumiosas õpetatakse juba neljandat aastat keelekümblusprogrammi raames 60% ainetest eesti keeles, ülejäänud õppeained omandatakse vene keeles.
Põhikoolis toimib varajane ja hiline keelekümblus.
Samas on säilinud paralleelklassid, kus õppetöö on venekeelne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles