Soome suundus sada Viru pulli

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsupeo "Mies" virulaste peaproov Rakvere staadionil.
Tantsupeo "Mies" virulaste peaproov Rakvere staadionil. Foto: Jaan Sudak

Eile õhtul sõitis Soome poole uhke seltskond. Laupäeval toimub Lapua linnas tantsupidu “Mies”, kus osalevad ka Virumaa mehed.

“Kellele me õige muljet peame avaldama?” küsib üks noormees ja teeb paar koomilist tantsusammu. “Kas Soomes siis pole mehi, et neid peab Eestist kutsumas käima?” pärib teine, kes tunnistab, et pole eelmisest tantsupeost oma varustust lahtigi saanud pakkida. “Saime ikka sada kokku?” uurib kolmas.

“Saime küll, üheksakümmend üheksa meest ja üks pidi naine olema,” teeb kolmas nalja ja osutab ühele hallipäisele härrale kaugemal. “Näe, kaugelt petab täitsa osavalt ära,” lausub ta ja teenib kaaslastelt naerupahvaku.

Soomes Lapua linnas peetakse laupäeval tantsupidu “Mies”. Selleks kutsuti kokku 1917 meest, sest just 1917. aastal panid meie hõimuvelled oma iseseisvusele aluse. Sada kutsuti Virumaalt Lapua sõpruslinnast Rakverest ja selle ümbert.

Rakvere staadionil toimunud peaproovil selgus, et mehi on kohal nõnda palju, et nad ei mahu isegi ridadesse ära. Mulle pakuti võimalust kaasa lüüa kaks päeva enne väljasõitu. Pärisin, millist sõnumit meie tants kannab. “Meie mehed on kui metsapullid,” vastas keegi.

Tundsin ennast kui turteltuvi, tehes peaproovis oma esimesi tantsusamme. Pöörded, sammud, käed, pöörded, sammud, käed.

Teel Soome poole vestlen Rakvere abilinnapea Kairit Pihlakuga. “Seal on väga palju erinevaid mehi. Näiteks selliseid, kes on ratastoolis, ja selliseid, kes polegi mehed, aga lihtsalt tunnevad ennast mehena,” kõneleb ta.

Etenduse kontseptsioon on huvitav, see räägib mehe loo tema elukaare kaudu. “Sinna tuleb müstikat ja mütoloogiat sisse, aga ka niisuguseid nähtusi nagu transsoolised,” pajatab ta.

Kairit Pihlaku sõnul tuli sügisel Rakverre koos Soome delegatsiooniga Ari Numminen, kes kutsus sada Virumaa meest Soome. “Sellest inspireerituna panime kokku kolmest tantsust koosneva kava,” ütleb Rakvere abilinnapea Kairit Pihlak.

Kava sisaldab nii romantilisi kui ka sõjakamaid tantse, ikka selleks, et näidata hõimuvendadele nii oma lüürilist kui ka karusemat poolt. “Me teeme Lapuaga kultuuri- ja haridusvaldkonnas tihedat koostööd,” lisab Pihlak.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles