Vaeküla kool elab teist aastat ehitustandril

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi

Juunis pooleli jäänud Vaeküla kooli ehitus pani koolipere fakti ette, et ka uus õppeaasta esitab neile logistilise väljakutse. Kooli algklassiosa kolib ajutiselt Vinni-Pajusti gümnaasiumi.



Kui Vaeküla koolimaja uuenev kompleks eelmise aasta detsembris nurgakivi sai, lootis koolipere, et õppeaastapikkust ühist ponnistust, kui õppetöö käis nii Vaekülas kui Inju mõisas, kroonib sügisel tasu uue hoone näol.

Riigi Kinnisvara AS (RKAS) lõpetas aga juunis konsortsiumiga OÜ Elinord Ehitus ja Facio Ehituse AS hoonekompleksi ehitamiseks sõlmitud töövõtulepingu seoses lepingu tingimuste olulise rikkumisega - ehitaja mahajäämus ajagraafikust oli tol hetkel hinnanguliselt viis kuud.

Juunis sai uue omaniku ka Inju mõis. Nii läks koolipere suvepuhkusele teadmisega, et uuel aastal tuleb veelgi raskemates oludes kooli pidada. “Olukord on tunduvalt keerulisem kui eelmisel aastal, seda nii rahalises kui logistilises mõttes,” kinnitas kooli direktor Kersti Aasmets.

“Õnneks tuli Vinni vald koolile vastu ja pakkus meile Vinni-Pajusti gümnaasiumis neli klassiruumi eraldi sissekäigu ja koridoriga. Sinna kolivad I-IV klass. Õpilased ja õpetajad võivad sealsete tingimustega küll väga rahul olla,” rääkis direktor.

Vanematel õpilastel, kelle klassiruumid asuvad nüüd Vaeküla mõisa sööklamajas, on olukord ruumidega keerulisem. Juba eelmisel õppeaastal võeti klassidena kasutusele viis korterit, mida kunagi kasutasid kooli töötajad, nüüd tehti lisaks korda veel üks ning tänu vaheseintele saadi ka söögisaalist kolm klassi lisaks. Et ruumidesse uusi ahjusid pole üheks aastaks mõtet ehitada, otsustasid Riigi Kinnisvara AS ning haridus- ja teadusministeerium viia osa kortereid ja sööklaklasse elekterküttele. “Loodame, et sellel aastal tuleb talv mahedam, sest suured elektriarved paneksid löögi alla meie eelarve,” sõnas direktor.

Õpilaskodu saab aga ruumid Vinni spordihoone hotelli. Vaba aja veetmiseks võivad lapsed kasutada spordihoone seminariruumi. “Sinna saame paigutada lauamängud, televiisori, moodustada õpinurgad ja lugemispesa, graafikujärgselt võime kasutada ka ujulat ja spordisaali,” loetles ta.

“Kuid sinna on võimalik paigutada ainult 62 õpilast, seega umbes pool lastest sõidab ka sellel õppeaastal iga päev kooli kodust,” ütles direktor. Kuna Tapale, Tamsallu ja Väike-Maarjasse ei ole enam rahaliselt võimalik igapäevaseid õpilasliine tellida, peavad õpilased Rakverre ja sealt tagasi sõitma liinibussidega. Esmaspäevaks ja reedeks on Rakverest kooli sõiduks tellitud kaks õpilasliini, teistel nädalapäevadel üks.

Direktori sõnul kool 1. septembril õppetööd alustada ei saa, sest Vaeküla ruumide korrastamine võtab veel aega ja õpilaskodule renditavaid tube hakatakse õpilaste tulekuks ette valmistama alles 31. augustil, sest 30. augustini on seal sees lastelaager. Seetõttu toimub kooli avaaktus 5. septembril algusega kell 9 Vaekülas. “Loodetavasti on ilm ilus ja saab aktuse läbi viia õues, mõisatagusel platsil, sest mõisas enam nii suurt ruumi pole, kuhu kogu koolipere mahuks. Pärast aktust viib koolibuss algklasside õpilased Vinni ja päev jätkub tunniplaani järgi,” selgitas Aasmets.

Riigi Kinnisvara ASi kommunikatsiooni- ja turundusjuht Madis Idnurm ütles, et Rii­gi Kinnisvara AS tegeleb uue ehitushanke korraldamisega. Uue töövõtjaga tahetakse ehitusleping sõlmida novembri alguses ja töödega lõpule jõuda 2012. aasta augustis.

Kuigi pooleteise aasta jooksul tuleb üle Eesti hoonete soojustamise peale kulutada 150 miljonit eurot saastekvootide müügist saadud raha ning ehitusfirmad on meedias avaldanud arvamust, et tööd on lühikeseks ajaks liiga palju, ei usu Idnurm, et see ehitaja leidmise keerulisemaks muudab.

“CO2 projekti koormus jaguneb ära üle Eesti. Hangete mahud on erineva suurusega, väiksemate objektide ehitusmaksumus jääb mõne tuhande ja suuremate maksumus mõne miljoni euro piiresse. Seega jagub tööd nii väiksematele kui suurematele firmadele ning kokkuvõttes see teisi ehitusprojekte märkimisväärselt ei mõjuta,” selgitas ta.

Ka koolidirektor Kersti Aasmets loodab, et järgmist õppeaastat alustatakse uues majas. “Praegu on pool aastat kõige ilusamat ehitusaega kadunud,” nentis ta. “Loodame, et kolmandat aastat enam nii koolis olema ei pea,” lisas ta.

Kool

• Kokkulepe kooli korrastamiseks sõlmiti haridus- ja teadusministeeriumi ja RKASi vahel 2009. aastal, nurgakivi sai hoone eelmise aasta detsembris.
• Kooli nimekirjas on praegu 105 õpilast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles