Lapsi vedaval väikebussil tuli sõidu ajal ratas alt ära

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru-Kabala bussifirma M.K.Reis-X teenindab ka Rakvere linnaliinidel.
Viru-Kabala bussifirma M.K.Reis-X teenindab ka Rakvere linnaliinidel. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Täna lõunal tuli lapsi vedaval 19kohalisel väikebussil tagumine vasak ratas sõidu ajal alt ära, keegi vigastada ei saanud.

Ühe lapse isa Kristjan rääkis, et Tamsalu gümnaasiumi II klassi lapsed sõitsid Rakvere teatrisse. Levala külas tuli bussil ratas alt ära. Tütar helistas emale ja teatas nuttes juhtunust. Sündmuskohale kihutanud ema enam bussi eest ei leidnud.

Kristjan helistas õpetajale ja maakonna bussifirmale M.K. Reis-X OÜ, kust olevat öeldud, et selliseid asju ikka juhtub. Bussijuhi väitel oli ta hiljaaegu käinud rehve vahetamas ja ilmselt jäi üks ratas lahti.

Kristjan, kes on suure auto juht, selgitas, et rehvivahetusfirmades on üleval silt, kus manitsetakse sohvrit rataste kinnitust kontrollima.

Osaühingu M.K: Reis-X logistik Pille Kaasik rääkis, et bussijuht helistas talle pärast intsidenti ja ütles, et lapsed olid juhtunust hirmunud ja mõned hakkasid nutma. Logistik saatis uue bussi ja praeguseks on kõik tervelt sihtkohta jõudnud. Kaasiku andmetel pole varem nende firmas juhtunud, et bussil sõidu ajal ratas alt ära tuleb.

Transpordiettevõtte logistik täpsustas, et täna kell 10 käis buss Rakveres osaühingule Class X Furniture kuuluvas töökojas rehve vahetamas. Kell 12.20 sõitis buss lastega juba Tamsalust Rakvere poole. Bussijuhi selgituse järgi tundis ta ühes kurvis vibreerimist, kuid kohe pidurdada ei saanud, sest tagant tuli mitu raskeveokit. Kui sohver lõpuks pidurdas, siis selle käigus tuligi ratas alt ära.

Pille Kaasiku sõnul pärivad nad kindlasti rehvivahetusettevõttelt aru, sest nüüd talve hakul käivad nende sõidukid peaaegu iga päev seal rehve vahetamas.

Osaühingu Class X Furniture juhatuse esimees Priit Videvik tunnistas rehvivahetusfirma süüd. "Neid kellaaegu ja asukohti vaadates ei saagi muud öelda," lisas ta. Intsidendi põhjuste selgitamiseks on Videviku sõnul alustatud sisejuurdlust.

Äriühingu juht tunnistas, et analoogseid juhtumeid on neil varemgi olnud. Videvik selgitas, et kõikides  rehvivahetusfirmades, mis on tegutsenud rohkem kui 15 aastat, on selliseid asju ette tulnud. Seda küll väga harva, kuid erinevatel põhjustel juhtub. Liiati veel kui arvestada sõidukite suurt hulka, mis igal kevadel või sügisel rehve vahetavad.

Rakvere politseijaoskonna pressiesindaja Mari Riina Rist ütles, et korravalvurid said juhtunust teada ühelt väga ärritunud lapsevanemalt. Politseipatrull sõitis küll sündmuskohale, kuid bussi seal enam ei olnud.

Lääne-Virumaa politseijuht Lembit Kalda pidas intsidenti omapäraseks ja toonitas, et kui tegemist oli lapsi vedava sõidukiga, siis tulnuks sellesse eriti hoolikalt suhtuda.

Kalda ütlust mööda kontrollib politsei busside tehnoseisundit, kuid vaevalt selliseid juhtumeid saab kontrolliga ära hoida. Maakonna politseijuht viitas liikluseeskirjale, mille järgi peab sohver enne sõitma asumist veenduma sõiduki ohutuses. Seega lasub vastutus sõidukijuhil.

Samas tunnistas Kalda, et kui sõiduautol saab seda kõigutades tuvastada rataste loksumist, siis raskel bussil ei ole see ilmselt võimalik. Politseijuhi ütlust mööda on ta oma sõiduki rehvivahetusel alati ise juures ja vaatab, kas kõik vajalikud mutrid ikka keeratakse kinni.

Kalda pani sõidukijuhtidele südamele, et nad pärast rehvivahetust ikka kontrolliksid tehtud töö kvaliteeti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles