Hariduselu lõpp Vaekülas

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Aasmets kannab leinapärga, mis asetati hariduskivi juurde.
Kersti Aasmets kannab leinapärga, mis asetati hariduskivi juurde. Foto: Vaeküla kool

Leinarongkäik liikus hariduskivi juurde, kuhu asetati leinapärg, peeti matusekõnesid ja meenutati väärikas eas kadunukest.

Nii leinas möödunud neljapäeval Vaeküla kooli kollektiiv hariduselu lõppu Vaekülas, sest järgmisest õppeaastast omandavad selle kooli õpilased haridust Vinni-Pajusti gümnaasiumi ja OÜ KEK Invest ruumides Näpil. Vaekülas 206 aastat kestnud hariduselu jääb siinkohal katki.

“Kuid me ei saa rääkida kooli matustest, sest kool ju tegutseb edasi,” märkis Vaeküla kooli direktor Kersti Aasmets. Ta rääkis, et kogu kollektiiv tundis kurbust rusudeks muudetud koolihoonete pärast ning et aastate pikkune töö ja unistused tänapäevasest õppekeskkonnast on hävitatud. Nagu ka kunagi kooli uhkuseks olnud korrastatud maaala ning teisi koole kadedaks teinud staadion.

“Pärast leinapärja asetamist hariduskivile istusid õpetajad ja töötajad hiliste õhtutundideni koos ja meenutasid ühiselt veedetud aastaid. Igaüks rääkis, millal ja kuidas ta Vaekülla sattus ja milliseid mälestusi siit kaasa võtab,” kõneles Aasmets, kellele endale meenus aeg, mil ehitati spordiinternaatkool koos staadioni, basseini ja liuväljaga.

“Oma tööl oldud ajast pean kooli hiilgeajaks 1990. aastate lõppu ja selle sajandi esikümmet. Siis sai uue hingamise isetegevus,” meenutas direktor ning jutustas muusikalidest, millega esineti edukalt erikoolide kooliteatrite festivalil “Savilind”.

Aktiivselt on koolis tehtud ka käsitööd, mis viimastel aastatel on olnud näitusteks üles seatud Rakvere taaskasutuskeskuses ja Vaala keskuses.

Praegu tegutseb Vaeküla kool selle nimel, et saada uueks õppeaastaks korda OÜ KEK Invest ruumid Näpil. Kontorihoonesse kavandatud õppekorpuse ja köögibloki projekti on tervisekaitse- ja päästeamet juba kooskõlastanud ja peagi saab omanik seal ehitustöödega alustada.

“Endisesse katlamajja planeeritavate tööõpetusklassidega seoses läbirääkimised veel kestavad. Loodetavasti jõutakse kõigi töödega augusti lõpuks valmis ja uus õppeaasta algab paremates tingimuses, kui seda on Vaeküla vanades mõisahoonetes,” oli Kersti Aasmets optimistlik.

Mure Vaeküla kooli saatuse pärast pani keskerakonna Lääne-Virumaa piirkonna liikmed haridus- ja teadusministri Jaak Aaviksoo poole pöörduma.

Muu hulgas sooviti haridus- ja teadusministrilt teada, kas Vaeküla kooli õpilaste õpitingimused nii Vinni-Pajustis kui Näpil vastavad Eesti vabariigis haridusasutuste pidamiseks kehtestatud õigusaktidele.

Vaeküla kooli küsimusega on ministri poole varem pöördunud ka Lääne-Virumaalt riigi­kok­ku valitud sotsiaaldemokraadid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles