Nädala kaja: keskpärane või suurepärane?

Katrin Uuspõld
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katrin Uuspõld
Katrin Uuspõld Foto: Arvet Mägi

Ameerika Sokrateseks nimetatud Stephen Covey’ arvates on inimesel oma elus üldplaanis valida kahe tee vahel. Inimesel, kes valib harju­mused, kuuletumise ja teiste ootustele vastamise, jääb oma potentsiaal välja arendamata, ta isiksus on killustunud, inimene kaotab oma hääle ja tulemuseks on keskpärasus. Inimesest, kes rakendab oma loovat jõudu, arendab välja oma potentsiaali, kujuneb tervikisiksus, ta leiab oma hääle ja tulemuseks on suurepärasus.


Te võite muidugi öelda, et ka keskpärane on ju päris hea tulemus, kui see kõrvutada kehvaga. Aga ma arvan, et me ei peaks keskenduma kehvale ja keskpärasele, vaid pigem ikka potentsiaalile.

Mul on alati hea meel, kui elu viib aeg-ajalt kokku selliste suurepäraste inimestega, kes pole muutunud mugavaks ja kelles on alati tubli annus erksust, uudishimu ja elurõõmu. See raputab ja innustab ka kõrvalseisjaid.

Eks uudishimu ja loovus on igas lapses olemas, aga seda on täiskasvanul kerge maha suruda või tähelepanuta jätta. Nii et on suur õnn, kui su vanemad ja õpetajad on su potentsiaali märganud ning suunanud. Ja kui mitte, pole ometi kõik veel kadunud. Saame just praegu astuda mõne sammu selles suunas, mis meid tõeliselt vaimustab, aga mille oleme unarusse jätnud. Ja kui kohe midagi ei huvita, siis on viimane aeg selle üle mõelda.

Kui tänavu maakonna aasta õppijaks tunnustatud Liidia Talve käest küsiti, mis on olnud ta kõige olulisem õppetund, siis vastas ta, et õppetundi ta välja valida ei oska, aga kõige olulisem on olnud valida õiged kaaslased. Tõsi, edeneda on võimalik koos inimestega, kes sind toetavad, innustavad ja inspireerivad, mitte vastupidi.

Lääne-Virumaa täiskasvanud õppija nädala avaüritusel meenutas aga loodusemees Fred Jüssi, et ei saa lõputult olla hoolas töömees. Ei saa lõputult rabada, vaid tuleb ka puhata. Suure pingutamisega võib tõsta küll oma elatustaset, kuid samas halveneb elukvaliteet. Ja elu tundva Jüssi meelest kipub kõrge elatustase just suuresti elukvaliteedi arvelt tulema.

Nõnda soovitab Fred Jüssi julgesti vahepeal molutada, mis tema tõlkes tähendab viljakat mitte midagi tegemist.

Ja kui viljakalt molutada, olgu siis looduses jalutades ja ümbrust vaadeldes, lastega mängides, mõnda muusikapala või huvitava inimese mõtteid kuulates, küll siis ärksus ka meis pead tõstab ning teame paremini, mille nimel pingutada, et tunda end suurepäraselt ja olla ise suurepärane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles