Suure lennu kaar Kaarmalt Kaarmani

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennart Meri sünniaastapäeval süüdati mälestuslõke.
Lennart Meri sünniaastapäeval süüdati mälestuslõke. Foto: Aarne Mäe

Üleeile süüdati Väike-Maarja külje all Kaarmas Lennart Meri sünniaastapäeva auks lõke, et luua mõttelise tuleketi abil presidendi kirjeldatud Kaali meteoriidi teekond Kaarmani Saaremaal.


Pühapäeval 80aastaseks saama pidanud Lennart Meri kirjeldas oma raamatus "Hõbevalgem", kuidas Kaali järve moodustanud meteoriit just Väike-Maarja lähedal atmosfääri sisenes ja põiki läbi Eestimaa, võimas tulejutt taga, Saaremaale kukkus.


Hiljem said mõlemad meteoriidi trajektoori otspunktid nimeks Kaarma, mis võib tuleneda sõnast "kaar".

Tulehoidjad üle Eesti
Kolme aasta eest süüdati lõkked kõikjal Eesti valdades, mis jäävad teele Kaarmast Kaarmani. Kokku on neid valdu umbes paarkümmend.

Tänavu korrati aktsiooni taas. Kui meil süttis mälestuslõke kell 14.15, siis Saaremaal veerand tundi hiljem. Korraldaja Aivar Niinemägi Pandivere Arendus- ja Inkubatsioonikeskusest (PAIK) ütles, et see ettevõtmine on nimetatud "Suure lennu kaareks", mis kätkeb vihjeid nii meteoriidile kui ka Lennart Merile.

"Lennart Meri kirjutas Ebavere ja Kaarma eesti kultuuriajalukku, tema oskas neid asju väga ilusasti suureks kirjutada, ja väikerahvastel on vaja selliseid hingekosutavaid legende," selgitas Niinemägi. "Kuna Lennart Meri rääkis ka sellest, et eestlased on tulehoidjad, siis tänu sellele tähistame seda päeva tulede süütamisega," lisas ta.

Üleeile haakus ühisüritusega isegi Narva-Jõesuu, samuti süüdati lõke näiteks Uudekülas, kus meisterdati samal ajal ka lumelinna. "Need tulesüütamised on mitmel pool ühendatud kohalike sündmustega," lausus Niinemägi.

Minu Pandivere
Et aga päevale veelgi enam sisu lisada, haarati kaasa Pandivere kandi noored, kes istusid Ebavere spordikeskuses kokku mõttetalgutele, mille korraldamisel oli saadud inspiratsiooni üleriigilisest kampaaniast "Minu Eesti".

Väike-Maarja valla haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Olga Mets ütles, et arutleti teemal "Minu Pandivere". "Vaatame, mida meie kandi noored koos ette võtta saaks," lausus Mets.

Pärast noortefoorumit andis Lennart Merile pikki aastaid lähedal viibinud publitsist ja kriitik Aksel Tamm ülevaate Merist kui inimesest.

Lennart Meri presidendiaega tutvustas Väike-Maarja raamatukoguga koostöös valminud ja koolidesse saadetud näitmaterjal.

Väike-Maarja muuseumi ette on Lennart Meri ka tamme istutanud. See sündis siis, kui temast sai Wiedemanni keeleauhinna laureaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles