Repliik: Näu ...

, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Kukk
Risto Kukk Foto: Meelis Meilbaum

Näugumine on kassil inimesega suhtlemisel kõige sagedamini kasutatav häälitsus, mis võib olla tasane ja paluv, nõudlik või kaeblik.


Kasside omavahelises suhtluses kasutatakse näugumist suhteliselt harva, seepärast on teadlased osutanud, et ilmselt on tegu õpitud eneseväljenduse ehk võõrkeelega. Õppimist kinnitab, et alla kolmenädalased kassipojad näuguda ei oska ja nende keelelisteks eneseväljendusteks on vaid nurrumine, kaitsesusin ja hädakutsung.

Kassid suhtlevad nii teiste kasside kui ka inimestega nõnda intensiivselt, et seda on võimalik analüüsida nagu eri keeltes või dialektides inimkõnet. Kasside omavaheline suhtlus käib häälitsuste abil kõneldes. Nende tekitatud helid erinevad üksteisest kõrguse, kestuse ja tämbri poolest ning neil on ka erinev tähendus. Prantsuse teadlased on avastanud, et kass suudab kuuldavale tuua 16 häälikut, sealhulgas seitse konsonanti: f, g, h, m, n, r ja v.

Tahtsingi tegelikult ainult “näuuuu ...” öelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles