Juhtkiri: luukapäeva luuad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arstide streik. Pilt on illustreeriv.
Arstide streik. Pilt on illustreeriv. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna on luukapäev, mis tähelepanu vääriv ja tähtis päev meditsiinitöötajatele ja kunstiinimestele, sest apostel ja evangelist Luukas on kuulutatud arstide, kirurgide ja maalikunstnike, skulptorite, raamatuköitjate, aga ka lihunike kaitsepühakuks.

Luuka evangeeliumi ja apostlite tegude raamatu autoriks peetav Luukas oli arvatavasti Antiookiast pärit paganausuline arst. Ta olnud tark arst ning hea ajalootundja. Samuti osanud ta hästi maalida. Luuka kohta tekkis legend, et just tema maalis esimesena Maarjat Jeesuslapsega. Luukapäeva tähistati esimest korda 9. sajandil.

Eks siis paistab, kas arstide streigiga seoses on täna mõni suurem ja põhimõttelisem edasiminek. Rakvere haigla arstid pole endiselt streigiga liitunud ja Tartu ülikooli kliinikumi nahakliiniku arstid lõpetasid patsientide huvidele ja pikkadele järjekordadele viidates streikimise eile. Mustamäe haigla onkoloogiaosakond pääses meediasse uudisega, et suurtes valudes vähihaige naine jäeti neil ukse taha ja kutsuti tagasi novembris. Milliseid uudiseid toob streigi 18. päev?

Riigi suhtumisega meedikutesse ei ole rahul ka lätlased. Kuulus lätlasest kirurg Uldis Kopeika, kes töötab nüüd Saksamaal, utsitas kolleege ühisrindena kodumaal töötamisest keelduma.

Või siis pakub tänane päev kuidagi erilist inspiratsiooni loomingulistele inimestele. Võib-olla on paras aeg kohalikust loovuskeskusest läbi astuda.

Vanarahvas teadnud rääkida, et luukapäev on üks vaikne päev – sel päeval ei tohi vanduda, kolistada ega lärmata. Lauda ukse kohale tuleb lüüa hobuseraud, et kurja eemal hoida. Ukse ette peab õhtul tuhka raputama, et hommikul saaks näha, kas kuri on tahtnud lauta minna.

Tuhka omale pähe peaksid raputama poliitikud, sest kui juba lapsed poliitiliseks muutuvad, on olukord ikka päris hull. Riigikogulane Yana Toom meenutas riigikogu infotunnis, kuidas ta hiljuti ühes Tallinna lasteaias lastega kohtumas käis ja jahmus, kui üks viieaastane tõstis käe ja küsis: “Öelge palun, proua Toom, kuidas on lood erakondade rahastamisega?”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles