Tunamullu ostsime, praegu müüme

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Toatüdrukuid" saab näha ajaloolises pangamajas.
"Toatüdrukuid" saab näha ajaloolises pangamajas. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Keskväljaku ääres asuv Rakvere linna omanduses olev pangamaja tahetakse linnavalitsuse ettepanekul müüki panna, volikogu teeb otsuse veel tänavu kevadel.


Rakvere linnavolikogu majanduskomisjon arutas oma istungil linnavalitsuse ettepanekut panna müüki üleeelmisel aastal ostetud ajalooline pangamaja.



Praegune seis on selline, et SEB kasutab esimest ja osaliselt kolmandat korrust, teine seisab tühjana.


Teatavasti ostis Rakvere linn selle hoone koos 3400 m2 krundiga 2007. aasta sügisel 16,75 miljoni krooniga.

Hoone ostmise eesmärk oli kolida sinna linnavalitsus.
Linnavalitsuse sõnum, mille edastas abilinnapea Rannar Vassiljev, oli see, et kuigi linnal pole pakilist vajadust hoonet praegu müüa, ei näe nad ka paari lähima aasta jooksul võimalust sinna investeerida.

Hoone üürniku SEBi makstava üüriga kaetakse küll ülalpidamiskulud, kuid alates käesolevast aastast tuleb maksta laenuintresse veidi alla miljoni krooni aastas. Linnavalitsuse nägemuse kohaselt peaks müügiga olema kaetud kõik kinnisvara soetamise ja ülalpidamisega seotud kulud.

Komisjon müüki ei toetanud

Majanduskomisjon võttis vastu otsuse müüki mitte toetada, vaid üritada vabad pinnad üürile anda.

Komisjoni liige Medris Jurs ütles välja üldise arvamuse, et vabu ruume pole paariks aastaks võimalik normaalse hinnaga välja üürida, kuid praeguses turusituatsioonis ei ole võimalik saada ka linnavalitsust rahuldavat hinda - seega tuleb hoida. Müügi poolt ei olnud ka Valeri Vaselenko, Anti Alavere ega Arvo Roosipuu.

Komisjoni esimees Rainer Miltop ei pooldanud samuti müüki, vaid pakkus hoopis välja alternatiivse variandi panna müüki praegune linnavalitsuse hoone Tallinna tänav 5.

Rakvere linnavolikogu esimees Mihkel Juhkami kommenteeris komisjoni otsust järgmiselt: "Linnavarade müügi kohta ei ole tehtud ühtegi otsust, on üle vaadatud kõik kinnistud, mida oleks võimalik ja otstarbekas müügiprotsessiks ette valmistada, seega on majanduskomisjoni otsus üks lüli otsustamise ahelas."

Kasutas ostueesõigust
Ajaloolise pangahoone ostu eelduseks oli SEB pangagrupi otsus müüa maha oma Baltikumis asuv kinnisvara. Rakvere linnal oli õigus müügiprotsessis kasutada muinsuskaitse all oleva hoonega kinnistu ostueesõigust.

Lepingu järgi jääb kümneks aastaks SEBi käsutusse 823 ruutmeetrit, seega esialgu pole hoone tühjaksjäämist karta.

Rakvere linn ei ole siiani olulisi kulutusi hoone renoveerimiseks teinud. Arvestades hoone muinsuskaitsealast väärtust, tuleb selle kasutusse võtmiseks tänapäevase linnavalitsusena teha olulisi investeeringuid, kaasa arvatud lifti ehitamine.

Juhkami sõnul teeb volikogu oma otsuse veel sel kevadel pärast seda, kui kõik komisjonid on oma arvamuse kujundanud.

"Majanduslik situatsioon oli 2007. aasta sügisel hoopis erinev praegusest ning endise pangamaja linnavalitsuse hoonena kasutusele võtuga lahendaks Rakvere linn oma haldusprobleemid," ütles Mihkel Juhkami.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles