Unistused uuendasid hokiplatsi

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus väljak parandab oluliselt jää kvaliteeti ning muudab selle hooldamise lihtsamaks.
Uus väljak parandab oluliselt jää kvaliteeti ning muudab selle hooldamise lihtsamaks. Foto: Arvet Mägi

Ka unistama peab õppima. Ja kui see on selgeks saanud, tuleb lasta unistustel lennata ning need teoks teha. Unistused annavad ju tiivad.

Katrin Uudekülli sõnul õpetas talle ning ta vennale Martinile unistamist Priit Vilba, omaaegne Eesti jäähokiliidu juht. Tiivad andis unistuse täitumine aga Uudeküla hokimeestele, kes eelmise teisipäeva õhtul Tartus sealset Rocki 6:0 nüpeldasid.

Septembris hakkasid Uudeküla hokimehed rassima, et talvel oleks Uudekülas juba päris korralik uisuplats. Maha pandi isolatsioonikile, soojustus ja armatuur. Kõige tähtsamaks tööks sõitsid aga kohale spetsialistid Soomest.

Soomlased seadsid hoolikalt väljaku alla 16 kilomeetrit torusid. Kui MTÜ Hokiklubi Uudeküla saab tulevikus endale kompressori ja vajaliku elektrivõimsuse, on võimalik jää külmutustorustiku abil sulaperioodidel korras hoida.

Eelmise nädala alguses hakati uisuplatsile betooni vedama, töö kestis terve ööpäeva. Eelmisel kolmapäeval vuras platsil ringi kaks lihvimismasinat, et betoon võimalikult sile saaks.

Seejärel on vaja veel maha märkida jooned nii hoki- kui ka suvise tenniseväljaku jaoks, plats spetsiaalse värviga katta ning miinuskraade oodata.

Kui neli-viis päeva korralikult külma peab, saabki hakata jää valamise peale mõtlema. Uue betoonplatsi eelis on lisaks paremale jää kvaliteedile, lihtsamale hooldamisele ja pikemale püsimisele seegi, et vett kulub oluliselt vähem – ei jookse ju see läbi aluspinna enam minema.

Esimese väikese uisuplatsi rajas Uudekülla Martin Uudeküll 2005. aastal. Järgmisel aastal läks tema õde Katrin Tallinnasse jäähokiliitu uurima, kas oleks võimalik liidult mingit abi saada.

Jäähokiliidu tollane president Priit Vilba võttis paberi ja joonistas sellele hokiväljaku, niisuguse, nagu see olema peab. “Mina ei julgenud taolisest väljakust unistadagi, aga nüüd, kuus aastat hiljem, on see olemas,” ütles Kat­rin Uudeküll.

Raha erinevate etappide jaoks on MTÜ Hokiklubi Uudeküla saanud kohaliku omaalgatuse programmist, PRIA külade uuendamise ja arendamise toetusprogrammist ning LEADER-programmist. Abikäe on ulatanud ka mitmed ettevõtted, abi ootab hokiklubi aga kõigilt, sest platsi uuendamise projektide eest on vaja tasuda 10 000 euro suurune omaosalus.

Väga suure panuse on platsi arenemisse andnud hokimehed ise, kes on rassinud seal vabatahtlikult lugematu arvu tunde.

Praegu käivad mehed hokit mängimas Tallinnas, Tartus või Kohtla-Järvel, sest lähemal võimalused puuduvad. Koduväljakul saavad nad litrit libistada üksnes talvel.

Ka uus väljak laseb uisutada vaid talvekuudel, kuid jää kvaliteet paraneb oluliselt. Suvel saab aga platsil tennist toksida või hoopis rulluisuhokit mängida. Eestis see eriti populaarne ei ole, mujal maailmas küll.

Tulevikku kiigates tahavad Uudeküla mehed näha platsi servas ka päris oma poorte, praegused on hokiliidu käest kasutada saadud.

Kolm aastat tagasi kutsus Martin Uudeküll ellu Lääne-Virumaa meistrivõistlused jäähokis, kaks aastat tagasi aga loodusliku jää hokiliiga. Selle talve hokiliiga finaal peetakse taas Uudekülas, sedapuhku juba uuel ja kvaliteetsel 26 x 56 meetri suurusel väljakul.

Loodetavasti puruneb sel talvel ka Uudeküla liuvälja kasutajate rekord. Katrin Uudekülli sõnul on seni edukaimal talvel liuväljal tritsutamas käinud ligi 4000 uisutajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles