Klassikalaulutüdruk naasis diplomiga

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pille Riin Erikson, Kaarin Lehtmets, Susann-Elisabeth Eessaar ja Georg Eessaar.
Pille Riin Erikson, Kaarin Lehtmets, Susann-Elisabeth Eessaar ja Georg Eessaar. Foto: Erakogu

Viiendal rahvusvahelisel laste ja noorte akadeemilise laulu konkursil Kohtla-Järve kultuurikeskuses pälvis diplomi noorimas, 9-11aastaste vanuserühmas võistelnud Kadrina tüdruk Pille Riin Erikson.


Pille Riin Eriksoni õpetaja Lea Leisson, kelle õpilane Kadri Kuusk tuli 2006. aasta konkursil laureaadiks, pälvis diplomi tänuväärse panuse eest laste esteetilisel kasvatamisel.



Lauluõpetaja heameeleks ei saanud tema 9aastane õpilane laureaaditiitlit, vaid diplomi. "Konkursi reglemendi kohaselt ei tohi laureaat enam selles vanuserühmas võistelda, diplomand küll. Nüüd saab Pille Riin osaleda ka järgmisel aastal," selgitas Leisson.



Sügisest peale Lea Leissoni juhendamisel laulmist harjutanud Pille Riin Erikson saavutas novembris "Viru laulukese" konkursil oma vanusegrupis esikoha.



"See nüüd oli aga juba palju kõrgetasemelisem üritus. Nõudlik žürii ja tugevad lauljad Venemaalt, eriti vanemates vanuserühmades. On tegelikult väga tänuväärne, et sellise tasemega inimesed võtavad vaevaks ka väikeste lastega tegelda. Just sellistelt konkurssidelt kasvavad ju peale uued põlvkonnad. Minu teada Eestis muid sarnaseid konkursse ei korraldatagi, ja mul muusikainimesena oli küll huvitav," rääkis laulutüdruku ema Külli Erikson.



Esimeses voorus, kus asus võistlema kaheksa lauljat, esitas Pille Riin Erikson a cappella eesti rahvalaulu Lydia Koidula tekstile "Meil aiaäärne tänavas" ja itaaliakeelse Aria di Almira Georg Friedrich Händeli ooperist "Rinaldo".



Et saavutada võimalikult ajastukohast kõla, kasutati saatepillidena viiuleid: esimene viiul Susann-Elisabeth Eessaar ja teine viiul Kaarin Lehemets.



Teises voorus esitas Pille Riin Erikson Wolfgang Amadeus Mozarti "Kevadigatsuse" saksa keeles klaveri saatel ning ladina keeles Franz Schuberti "Ave Maria", saatepillideks viiulid, Georg Eessaar tšellol ja klaver. ""Ave Maria" pole küll tema vanuserühma repertuaar, aga Pille Riin soovis seda nii väga laulda. Žürii tegi ettepaneku esitada seda galakontserdil," lausus õpetaja.



"Laps laulis klassikat neljas keeles, pingutas ja oli väga tubli. Õpetaja oli teinud huvitavad seaded keelpillidega, mida teistel polnud," ütles Külli Erikson.



Pille Riin Erikson ise arvas, et tore oli. "Pabistada polnud põhjust, kuigi õpetajal oli muidugi närvipinget kõvasti," ütles ta. Ainus, mis tüdrukule ei meeldinud, oli see, et üritus toimus peaasjalikult vene keeles. "Elame ju Eestimaal," sõnas ta. "Vene keel oli seekord konkursi töökeel," nimetas Külli Erikson.



Rahvusvahelisel laste ja noorte akadeemilise laulu konkursil, kus alates möödunud aastast osalevad ka ansamblid, astus lavale 40 võistlejat, kellest

grand prix

'ga pärjati Moskva koorilaulu akadeemia noormeeste kvartett.



Žüriisse, mida juhtis endine Vanemuise laulja Olga Bunder, kuulus professoreid ja lauljaid Moskvast, Peterburist ja Eestist. Traditsiooni kohaselt esinesid lauljatest žürii liikmed konkursi avapäeval võistlema tulnud noortele.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles