Tamsalu valda ähvardab sotsiaalkatastroof

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Educar pakub Tamsalus tööharjumuse teenust, kangastelgedega on ametis Leili Helinurm (keskel), juhendajad Marje Soosaar ja Elis Laur (vasakul).
MTÜ Educar pakub Tamsalus tööharjumuse teenust, kangastelgedega on ametis Leili Helinurm (keskel), juhendajad Marje Soosaar ja Elis Laur (vasakul). Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Järsk majanduslangus on valusalt tunda andnud Tamsalu vallas, kus töötuse plahvatuslik kasv ja toimetulekutoetuse taotlejate hulga järsk suurenemine tekitab sotsiaalseid pingeid.


Tamsalu valla üks suurimaid tööandjaid, E-Betoonelement ASi Tamsalu tehas on töötajaid massiliselt koondanud ja tootmine on viidud Tamsalust üle Harku tehasesse. Möödunud sügisel lõpetas Tamsalus te­gevuse õmblusfirma Monte­merk.


Kaua aega Tamsalu EPTd juhtinud Ants Aru­kuusk rääkis, et Tam­sa­lu EPT AS tegutseb praegu osalise töö­ajaga ning ettevõtte tulevik on ebaselge.

Töötus suureneb
Tööturuameti Väike-Maarja klienditeenindaja Viia Kiik ütles, et aprillikuu alguse seisuga oli Tamsalu vallas 261 registreeritud töötut. Möödunud aasta algul oli see arv 102.

"Viimastel kuudel on töötuse kasv Tamsalu vallas suurenenud järjest kiirenevas tempos," sõnas Kiik.
Tamsalu valla sotsiaalosakonna juhataja Ülle Kristmann rääkis, et valla sotsiaaltöötajatel on praegu palju tööd.

Raha napib

"Töötuks jäänud ja napi elatusallikaga inimesed on stressis. Teeme kõik, et nendele jõu ja nõuga toeks olla," lausus Kristmann.

Märtsikuus maksis Tamsalu vald toimetulekutoetusi 119 vallaelanikule summas 259 000 krooni.

Toimetulekutoetuse saajaid on seepärast rohkest, et palju töötuks jäänud Tamsalu valla inimesi elab paneelmajades ja nad ei suuda tasuda kommunaalteenuste eest.

"Kuigi suvekuudel kommunaalkulud vähenevad, ei jätku plahvatuslikult kasvanud tööpuuduse juures vallal aasta teiseks pooleks vahendeid toimetulekutoetuste maksmiseks," nentis Ülle Kristmann.

Nii rasket aega nagu praegu Ülle Kristmann Tamsalu valla ajaloos ei mäleta. Kui AS Tamsalu Veskid pankrotti läks, olid teised valla ettevõtted elujõulised. Praegu on raske kõigil.

Ants Arukuusk näeb ühe lahendusena kriisist väljatulekuks inimeste suuremat aktiivsust ja soovi proovida ise ettevõtlusega tegelema hakata. "Kuigi praeguses majandussurutises on see väga keeruline ja nõuab suurt ettevõtlikkust ning hästi läbimõeldud äriplaani," lausus Arukuusk.

Tamsalu abivallavanem Riho Tell nentis, et tööpuudus on Tamsalus murettekitav. "Vabu töökohti Tamsalu vallas praegu pole ja neid napib kogu Eestis," sõnas Tell.

Abivallavanem soovitas inimestel mitte laskuda masendusse, vaid leida rakendust vallas tegutsevates mittetulundusühingutes ja maandada stressi sportides.

"Vald püüab abivajajaid toetada, kuigi meie tulubaas ja rahalised võimalused järjest kahanevad," lisas Tell.
Tamsalu on ajalooliselt tuntud tööstuslinnana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles