Balti omavalitsusjuhid pidasid Rakveres nõu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakveres toimus ELi Regioonide Komitee Balti riikide delegatsioonide kohtumine.
Rakveres toimus ELi Regioonide Komitee Balti riikide delegatsioonide kohtumine. Foto: Margus Ansu / Postimees

Reedel Rakveres toimunud ELi Regioonide Komitee Balti riikide delegatsioonide kohtumisel kiideti heaks ettepanekud Regioonide Komitee 22. aprillil toimuval üldkogul arutusele tulevale arvamuse eelnõule "Majanduse taastamise kava ning kohalike ja piirkondlike omavalitsuste roll".


Koos olnud delegatsioonid leidsid, et EL Regioonide Komitee peaks oma järgmisel täiskogu istungil juhtima tähelepanu omavalitsussektori Euroopa kohaliku omavalitsuse hartas sätestatud finantsautonoomia ja nendega konsulteerimise põhimõtete rikkumisele mõnes ELi liikmesriigis, mille tulemusena on liikmesriikide valitsused asetanud omavalitsussektori õlgadele lisaks üldisele majandusraskustele täiendava koorma.

Regioonide Komitee Eesti delegatsiooni esimees Mihkel Juhkami ütles, et Eestis ja Lätis toimusid kärped ühepoolselt ja riik ei pidanud omavalitsustega nõu, mistõttu on omavalitsused sunnitud kärpima sealtki, kus see eriti mõistlik pole, näiteks teede remondilt.

"Näiteks Rakveres maksti kultuuri- ja spordiseltside toetused aasta alguses tavapäraselt välja, kui riigi kärpekava oleks meieni varem jõudnud, oleks ehk ka sealt saanud pisut kärpida," arvas Juhkami.

Lisaks vahetasid EL Regioonide Komitee Balti delegatsioonide liikmed mõtteid administratiiv-territoriaalsete reformide teemal, mis Leedus on läbi viidud ning millega Läti tegeleb, sest neid riike on Eesti poliitikud kui häid edunäiteid esile toonud.

Eestist olid Juhkami sõnul kohal lisaks Rakverele Tallinna, Pärnu, Haapsalu, Jõgeva ja Valga linna ning Kose valla esindajad.

Tõdeti, et igal reformil on ka oma varjuküljed ning neid teadvustamata või nende ulatust sihilikult eitades võib see tulevikus valusalt kätte maksta.

"Eriti esinduslik oli Tallinna delegatsioon - linnapea Edgar Savisaar, volikogu esimees Toomas Vitsut ja Tallinna Euroopa Liidu esinduse juht Allan Alaküla," lausus Mihkel Juhkami.

Kuula Mihkel Juhkami kommentaari ERR-i raadiouudistele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles