Muuga tõumullikad tulevad lüpsma Maltal

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti musta-valgekirjusid tõuloomi on ostetud mitmesse Euroopa Liidu riiki.
Eesti musta-valgekirjusid tõuloomi on ostetud mitmesse Euroopa Liidu riiki. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Eesti väärt tõukari on pälvinud euroliidu ühe kaugeima liikmesriigi, Malta farmerite tähelepanu. Sealsed piimatootjad ostsid Lääne-Virumaalt mullikaid, kes praegu peaksid olema juba uues kohas kodunenud.


Tõuloomi on varasematel aastatel müüdud mitmesse Euroopa riiki, kuid Malta põllumehed ostsid neid Eestist tänavu märtsis esimest korda.



Kokku 34 tiinet holsteini tõugu mullikat tulevad lüpsma juba eksootilisel Maltal. Eelmisel nädalal valisid maltalased tõuloomi Lõuna-Eestis.


Viisteist musta-valgekirjut noorlooma laaditi märtsis veokile ka Muugas, need valisid välja Malta farmerid, kaasas Hollandi karjakasvatusspetsialistid.

Muuga põllumajandusühistus tõuaretustööga tegelev Ille Mustasaar tunnistas, et tõuloomade eksport praegu, mil piima eest madalat hinda makstakse, võimaldab karjakasvatajal oma rahalist seisu natuke parandada.

"Oleme varemgi mullikaid müünud, kuid lähematesse riikidesse," ütles Mustasaar.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu Virumaa piirkonna konsulent Aita Proosa kiitis Muuga põllumajandusühistu karja: "Neil olid loomad müügiks väga hästi ette valmistatud ja nägid head välja." Tänu sellele ei tulnud ühistul tasuda veo eest.

Aita Proosa sõnul soovitakse tõumullikaid välismaale müüa ka Laekvere, Triigi ja Arkna farmidest. Aga müügisoove Eestist on esialgu rohkem kui välismaalt ostusoove.

Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu on tõumullikate ekspordiga tegelnud pikka aega. Tanel Bulitko andmeil müüdi mullu välisriikidesse 1100 tõulooma.

"Hinnad on tänavu küll veidi langenud, ulatudes paarikümne tuhande krooni ümber looma eest. Seoses piima kokkuostuhinna kukkumisega on tootjate huvi müügi vastu aga kõvasti kerkinud, mullu oli vastupidi, tuli huvilisi otsida," teadis Bulitko.

Ostuhuvilisi riikegi pidi juurde tulema, näiteks Moldova. Ka Rumeenia on Eesti tõukarjast huvitatud.

Artikli täielikku versioon saab lugeda Virumaa Teataja kolmapäevasest paberväljaandest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles