Haigus nõuab üha rohkem raha

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisega seotud kulud on paratamatud, kuid haiguste eiramine võib kurjasti kätte maksta.
Tervisega seotud kulud on paratamatud, kuid haiguste eiramine võib kurjasti kätte maksta. Foto: Arvet Mägi

Kui naised suhtuvad eesootavasse eriarstide visiiditasu tõusu kui paratamatusesse, siis mehed on oluliselt sõjakamad. Hinnatõus aga tuleb, ning sugugi mitte väike.

“See on ennekuulmatu, tavainimeselt kooritakse täie rauaga seitse nahka,” pahandas Rakvere polikliinikus arsti vastuvõttu oodanud keskealine mees.

Tema sõnul ei ole ta sissetulek väga pikka aega suurenenud, kõik hinnad aga kallinevad. Samas viitas mees, et riigikogu liikmete ja valitsejate palgad tõusevad kogu aeg.

Ka Rakvere haiglas arstikabineti ukse taga oodanud vanem mees oli visiiditasu tõusu peale pahane. Tema sõnul on ka ravimid päris kallid ning tuleb hoolega kaaluda, kas ikka maksab üldse arsti juurde minna.

Naised seevastu suhtusid leebemalt. “Kui on vaja, tuleb maksta, sest tervis on kõige kallim,” ütles pensionärist proua, kes leidis, et pension on küll väike, kuid arsti juures ei pea ju iga päev käima.

Ka üks noorem naisterahvas lausus stoilise rahuga, et kui hind tõuseb, siis tõuseb ja lihtsal inimesel ei ole midagi selles osas teha – ainult maksta.

Rakvere haigla juhatuse esimees Ain Suurkaev ütles, et haiglas ei ole visiiditasu tõstmist veel arutatud, kuid kinnitas, et tõenäoliselt see tõuseb.

Seni on nii Rakvere haiglas kui ka kõikidel eraarstidel olnud visiiditasu suuruseks kehtiv maksimummäär 3,20 eurot, eile tõstis valitsus maksimummäära 5 euroni ja voodipäevatasu maksimummäära 2,50 euroni.

Ain Suurkaevu sõnul räägib ta visiiditasu suurusest haigla nõukoguga. Ennekõike tahab haiglajuht aga näha uueks aastaks haigekassaga sõlmitavat lepingut, mis näitab otseselt ära, kui palju on vaja visiiditasu tõsta.

Teisisõnu võib haigekassa haiglaga lepingut tehes arvestada asjaoluga, et haigla tõstab visiiditasu ja voodipäeva maksumuse automaatselt lubatud piirmäärani.

Suurkaev sõnas, et raviteenus on samasugune teenus nagu iga muu ning kulud on vaja katta.

Esialgsed arvutused näitavad, et visiiditasu ja voodipäevatasu uue piirmäärani tõstmine annaks ligikaudu sama palju lisaraha, kui haiglal kulub järgmisel aastal elektri hinnatõusu katmiseks.

Rakvere polikliinikus patsiente vastu võttev eraarst Kelli Tühis rääkis, et praegu on kõige tüütum sentidega õiendada, ning näitas plasttopsikut, mis tal patsientide toodud ühe- ja kahesendilisi täis kogunenud.

Tühise sõnul ei ole mitte igal patsiendil piisavalt raha, et praegu kehtivat 3,20 euro suurust visiiditasu maksta.

Valitsuse teatel on visiiditasu ja voodipäevatasu kehtestamine teenusepakkuja õigus, mitte kohustus. Perearstid saavad visiiditasu küsida ainult koduvisiidi puhul.

Küll aga küsivad visiiditasu näiteks ka hambaarstid.

Visiiditasu ja voodipäevatasu on tervishoiuteenuse osutaja täiendav tulu, mille arvelt saavad tervishoiuteenuste osutajad katta näiteks elektri, kütte, patsientide toitlustamise jms kulude kallinemise ja muud kulud, mida ei kata haigekassa tervishoiuteenuste piirhinnad.

Sotsiaalministeeriumi arvutuste kohaselt maksavad inimesed järgmisel aastal eriarstide juures käimise eest rohkem umbes 3,3 miljonit eurot, haiglas ravil olemise eest aga 1,25 miljonit eurot enam kui tänavu.

Seega läheb haige olemine veelgi kallimaks. 2010. aasta algusest jõustus seadusmuudatus, mille kohaselt ei maksta haiguslehele jäämisel hüvitist enam alates teisest, vaid hoopis neljandast haiguspäevast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles