Kihutavad autod naasevad Aluvere vanasse karjääri

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karjääri põhjas on säilinud mälestus kunagistest radadest, suurte aukude tõttu küll eriti kiiresti seal sõita ei kannata.
Karjääri põhjas on säilinud mälestus kunagistest radadest, suurte aukude tõttu küll eriti kiiresti seal sõita ei kannata. Foto: Meelis Meilbaum

Reede hommikul vanas Aluvere karjääris auto eest paaniliselt põgenud rebane ei oska aimatagi, et järgmisel suvel on tal tervislikum sellest paigast eemale hoida.

Viimati kihutati autorallide korraldaja Märt Otsa sõnul Aluvere karjääris ametlikult võidu 2003. aastal, mil seal toimus üks rahvaralli kiiruskatse. Pärast seda on kunagine väga populaarne ringrada olnud rohkem uljaspeade katsepolügooniks.

Kolm aastat tagasi vändati karjääris aga osa filmist “Kirjad Inglile”.

Sõmeru vallal on plaan Aluvere karjääri kunagine hiilgus autospordikeskusena taastada.

Üleeile jõudis lõpule viis aastat kestnud vägikaikavedu riigiga ja valitsus otsustas lõpuks Aluvere karjääri valla omandusse anda.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev kinnitas, et valla huviks on taastada kunagised traditsioonid ja muuta karjäär autosportlaste jaoks hinnatud kohaks.

Märt Ots oli siiralt rõõmus, et keegi on hakanud karjääri saatuse vastu huvi tundma. Mees lootis, et rakverlased saavad seal juba peagi võistlusi vaatamas käia.

Omal ajal tahtis Ots Aluvere karjääri riigilt ära osta, kuid riik keeldus müümast. “Kehala saime, aga Aluveret millegipärast ei müüdud,” meenutas ta.

Otsa hinnangul on Aluvere karjäär väga hea koht autospordivõistluste korraldamiseks. Karjäär asub Rakvere külje all, koht on ülimalt pealtvaatajasõbralik ning samas ka ohutu, sest pole karta, et rajalt välja kihutav auto saaks karjääri serval olevale publikule mingilgi moel viga teha.

Uhtnas talviti jäärajasõiduvõistlusi korraldava Marko Vahesalu sõnul on tegemist suurepärase uudisega. “Koht on ideaalne ja suuri investeeringuid pole ka vaja,” lausus ta. Vahesalu sõnul on Uhtna autospordihuvilised valmis vanasse karjääri raja ehitamisel kaasa lööma. “Ootan põnevusega valla edasisi samme,” lisas ta.

Peep Vassiljev ütles, et täpsemad plaanid Aluvere karjääri tuleviku suhtes otsustatakse järgmisel nädalal. “Ehk saab juba sel talvel näiteks libedasõidukoolitust teha,” lootis ta.

1960. a tegevuse lõpetanud Aluvere paekarjäär on Sõmeru valla üldplaneeringuga kavandatud puhke- ja virgestusalaks. Lisaks võistlusspordiks sobivale rajale on Sõmeru valla tulevikuplaanides rajada karjääri ka liikluslinnak lähiümbruse koolide algklassilaste õpetamiseks ja hobikardirada.

Sõmeru vald on Aluvere karjääri munitsipaliseerimiseks esitanud kokku neli taotlust, selle aasta alguses paistis olukord juba üpris päikeseline, kuid siis tuli ootamatu tagasilöök, sest kooskõlastusringil tekkis segadus rahandusministeeriumi kahe osakonna vahel.

Nüüd jääb üle vaid oodata, millal keskkonnaminister kirjutab alla otsusele karjäär Sõmeru vallale tasuta võõrandada ja et Sõmeru meeste plaanid vähehaaval teoks hakkaks saama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles