Raamatukogu juhi lahkumise põhjustasid kauased lahkhelid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õie Tammissaar soovib raamatukogudele edu ning loodab, et tuli nende akendes kunagi ei kustu.
Õie Tammissaar soovib raamatukogudele edu ning loodab, et tuli nende akendes kunagi ei kustu. Foto: Meelis Meilbaum

Lääne-Virumaa keskraamatukogu juhi Õie Tammissaare avalikkusele ootamatuna näiv lahkumine oli tegelikult pikaaegse sisemise käärimise vili.


Nii raamatukogutöötajad kui ka linnavalitsus ei taha tema ametist vabastamisest detailsemalt rääkida, kuid kaugelt on selge, et keegi seal pisaraid ei vala.

Õie Tammissaar vabastati ametist küll poolte kokkuleppel, kuid Virumaa Teataja andmetel oli tegemist sisuliselt vallandamisega, millele aitas kaasa ka raamatukogutöötajate kiri linnavalitsusele.

Lääne-Virumaa keskraamatukogu arendusspetsialist ja direktori kohusetäitja Tiina Kriisa ütles, et Õie Tammissaarega mindi lahku ametlikult küll poolte kokkuleppel, kuid kollektiiv oli rahulolematu ja ka väljendas seda.

Mõistagi arvab Tammissaar, et teda on reedetud, sest tema tegevus ja tehingud olid pikka aega luubi all.

Kollektiiv oli juba aastaid rahulolematu tema autoritaarse suhtlemis- ja juhtimisstiiliga, kuid see ei olnud otseseks aluseks tema lahkumisele.

“Raamatukoguhoidja on tagasihoidlik inimene ja kannatab kaua, kuni mõõt saab täis, ega me ei taha sellest rääkida, katsume hoida kodurahu ja tööd edasi teha,” ütles Tiina Kriisa, kuid lisas, et nüüdseks endist juhti iseloomustas muu hulgas subjektiivne kohtlemine, esines lausa töökiusamist.

Rakvere linnapea Toomas Varek jäi sel teemal samuti kidakeelseks. Küll aga meenutas, et Rakvere on oma raamatukogu ilusa hoone üle alati uhkust tundnud, loodetavasti saab koos juhivahetusega ka sisekliima korda.

“See maja sai valmis, kui ma olin eelmisel korral linnapea, esitlesin seda kõige kollasema raamatukoguna Eestis,” märkis Varek, lisades, et asjad on selgeks arutatud ja otsused on tehtud.

Õie Tammissaar tuli Rakverre seitse aastat tagasi Tartust ning erines senisest direktorist Liisa Düünast nagu öö päevast.

Õie Tammissaar: “Praegu on ühiskonnas ja ka minu elus keeruline periood. Iga asi saab kord ümber, igal asjal on algus ja ots. Olen oma loomult küll pikalt kaaluja, kuid mõnikord tuleb kiire otsus teha, olen seda varemgi teinud. Reedel, 16. novembril allkirjastasin töölepingu lisa, mis lõpetab töösuhte Rakvere linnaga poolte kokkuleppel TLS § 79 alusel, sest meie vaated raamatukogu arendamise osas ei langenud enam kokku.

Olen täiesti vaba ja valmis uuteks tööpakkumisteks. Kuigi võiksin hakata ka elulooraamatut kirjutama, ühtegi raamatukoguhoidja oma veel polegi ja materjali jätkuks. Võib-olla panengi kunagi oma loo kirja, aga esialgu läheks siiski eluga edasi, vaataks ette, mitte tahapoole.”

Õie Tammissaar ütles, et on kindel – nad saavad hakkama. “Aastate jooksul on selles majas välja kujunenud tubli ja töökas kollektiiv, kes oma tööd tunneb. Soovin, et nad kunagi ei unustaks, et raamatukogu ei ole loodud selleks, et raamatukoguhoidja saaks seal tööl käia, vaid raamatukogu on lugeja jaoks ja arendustegevus, mida raamatukogus tehakse, tehakse lugeja heaks ja töö raamatukogus on meeskonnatöö,” rääkis Tammissaar.

Ta peab oma seitsme aasta pikkust tööd sisukaks: raamatukogu on muutunud tema hinnangul avatumaks, kasutajasõbralikumaks, innovaatilisemaks, välja on arendatud korralik arvutivõrk, e-keskkond, korralik koduleht, toimub hulk häid kirjandusüritusi, süstemaatiline lugejakoolitus.

“On muutunud nii raamatukogu sisuline kui visuaalne pilt. Raamatukogu on teatri kõrval arvestatav kultuuriasutus Rakvere linnas ja ta on kindlasti üks Eesti parimaid maakonna keskraamatukogusid,” rääkis Õie Tammissaar Virumaa Teatajale.

Ta jättis täpsemalt puudutamata need teemad, mis võisid tema lahkumise taga tegelikult olla.

Tammissaar ennustab raamatukogundusele keerulisi ja muutusterohkeid aegu ja soovib, et selles segaduses leiaksid raamatukogud oma uue rolli ning et tuled nende akendes kunagi ei kustuks.

“Lugemine loeb!” kordas ta raamatukogu motot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles