Kunstikevad saabus galeriisse värviväega

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nurgake kevadnäituselt.
Nurgake kevadnäituselt. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Virumaa kunstnike kevadnäitus "Värvi vägi" puistab Rakvere Galerii paletile kõikvõimalikke toone haprast akvarellist ennast jõuliselt kehtestavate õli ja akrüülini.


"Kord õige ammu, kullapai, kui maailm alles valmis sai, ta oli värvimata ..." kõlasid näituse motona Ellen Niidu "Suure maalritöö" algusread.

Näitus ise vaatab, mida teeb kunstnik värviga ja värv kunstnikuga, kuidas valgus mängib nende mõlema ja vaatajaga.

"Me pole kunagi vaadelnud valgust ja värvi eraldi. Teema "Värvi vägi" tundus välja hüüdes lihtne, aga kui hakkasid arutama, mida maalida, oli suhteliselt raske - et mis sinna alla käib," ütles näituse kuraator Riho Hütt ja selgitas, et värv toob objekti välja ja objekt toob värvi välja.

"Tänapäeval tundub värv tavaline asi, aga tasuks mõelda, milline hinnaline asi meil käes on. Keskajal uuriti värvi olemust, avastati, kuidas saada punast, sinist või kollast värvi," kõneles ta.

"Valguskiir murdub spektris värvideks ja samas saab seda kinni ka püüda, värvide ja valgusega saab mängida küll. Kõigepealt sa näed tegelikult valgust, siis alles värvi ja kõige lõpuks kujundit. Kui valgus on kõige ülevam asi, mis on inimestel," juhatas Hütt vaatajat näituse olemusele lähemale ning mainis, et värvidele omistatud tähendused muutuvad aja jooksul.

Oma kujutluse värvi väest on vaatajate ette toonud 23 kunstnikku.

Näitusel on pastelseid ja hapraid töid, punase-rohelise koosluse jalustniitvat jõudu, on merd ja maastikku, inimest ja sümbolit, puitu, akvarelli, õli ja akrüüli.

On maali, skulptuuri ja installatsiooni.

"On tähtis, et inimene naudib seda värvi ja mis ta teeb," ütles kuraator ja hindas, et tegemist on võimsa näitusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles