Vihula valla elanikud võitlevad paekarjääri vastu

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühing Kivikandur tahab Vihula ja Sagadi vahele jäävasse Paasi külla panna vurama  karjäärikallurid.
Osaühing Kivikandur tahab Vihula ja Sagadi vahele jäävasse Paasi külla panna vurama karjäärikallurid. Foto: Põhjarannik.

Vihula valla külaelanikud ei taha kuuldagi eraettevõtte soovist rajada Vihula valda paekarjäär, samas heidavad nad omavalitsusele ette, et kohalikke selleteemalisse arutellu varem ei kaasatud.


Vihula vallavolikogu andis 19. märtsi istungil keskkonnaameti Viru regioonile nõusoleku geoloogilise uuringu loa väljastamiseks OÜ-le Kivikandur, kes soovib riigi maale Sagadi ja Vihula vahele jäävasse Paasi külla ehituskillustiku tootmise eesmärgil karjääri rajada.


Vallaelanikud ei taha aga ettevõtte plaanist mitte kuuldagi, samas heidavad nad omavalitsusele ette, et kohalikke alles pärast volikogu otsuse jõu­s­tu­mist tea­vitati. "Täitsa uskumatu, et volikogu on sellise otsuse vastu võtnud külaelanikega eelnevalt arutamata," imestas Vihula küla elanik Maarja Veskila.

Vihula vallavolikogu esimehe Ain Välba sõnul esitas volikogule otsuse eelnõu ettepanekuga see vastu võtta Vihula vallavalitsus, kes oli seda arutanud, märkides, et vastuväiteid ei laekunud. Veel mainis välba, et volikogu päevakord ja materjalid olid avalikustatud üks nädal enne volikogu 19. märtsi istungit, ühtegi vastuväidet ei esitatud. Elanikud ärkasid alles pärast otsuse vastuvõtmist.

Peidetud sõnum
Karjääri vastu võitlemiseks kutsutigi möödunud teisipäeval Noonu külavanema Art Veermäe eestvedamisel kokku rahvakoosolek, kus viibisid ka OÜ Kivikandur esindajad, kes rõhutasid, et tegemist on alles uuringutega, millele peab järgnema keskkonnamõjude hindamine ning seejärel saab otsustada, kas hakatakse kaevandama või mitte.
OÜ Kivikandur projektijuhi Julia Gulevitši sõnul läheks isegi sel juhul kaevandamise alustamiseni vähemalt viis aastat.

Art Veermäe leiab aga, et kui nad praegu nõustuvad uuringutega, nõustuvad nad sisuliselt ka kaevandamisega. See on eraettevõte, kes tuleb kasu­mi­ees­mär­gi­ga. Milline eraettevõte kulutaks miljoneid kroone uuringutele ja analüüsidele, tõdemaks pärast, et ettevõtmine ei õnnestu. Ma ei usu seda," ütles ta.

Külalisesinejana kohale kutsutud Maidla vallavolikogu esimees Enno Vinni tõdes, et keskkonnamõjude hindamine näitab, millistel tingimustel on võimalik kaevandada. "Kui jääte sellele pidama, et keskkonnamõjude hindamine on võlukepike, mis kõik ära lahendab, siis ei lahenda see midagi," hoiatas Vinni.

Samas ei süüdista Veermäe niisuguse otsuse tegemises eriti palju volikoguliikmeid, sest küsimus on selles, kui hästi keegi dokumente lugeda oskab. Olles ise palju kokku puutunud juriidiliste dokumentidega, nägin ma, et volikogule saadetud paberites lähtuti sõnast "uuringud"," selgitas Veermäe, kelle ütlusel selgus uuringute põhjus - killustiku tootmine - alles dokumentatsiooni sõnastusse peidetuna.

Taotlus, eelnõu ja seletuskiri viitasid aga sellele, et uuringutega nõustumine tähendab ka järgneva tegevusega, ehk siis kaevandamisega, nõustumist.

Kohalikud kardavad
Eksperdina kohale kutsutud Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev, kes koosviibimisel rääkis Ubja põlevkivikarjääri rajamisel tekkinud kogemustele toetudes, märkis, et volikoguliikmetele oleks pidanud selgitama lisaks arendaja seisukohtadele ka elanike omi ning selleteemaline arutelu tulnuks pidada kaks-kolm kuud enne volikogu otsust.
Kõik see ei vähenda aga kohalike elanike hirme, nemad kardavad oma elukeskkonna halvenemise pärast.

Tekib reaalne oht, et kaevud jäävad kuivaks, piirkonnas levib müra, mis tekib pae lõhkamisel ja purustamisel, valla teed ei pea vastu tihedale liiklusele, mingil juhul ei pääseta tolmust. Ükski eurooplane ei tule siia enam vaikust nautima, kõik see on meie elu ja töö, mis nullitakse," nentis Maarja Veskila.

Vihula abivallavanem Madis Praks toonitas, et praegu räägitakse siiski alles uuringuloast, ning et kõigile tekkinud küsimustele saaks vastata ja otsuseid teha, peab uurima.

Volikogu otsuse ülevaatamiseks esitati möödunud kolmapäeval Vihula vallavolikogule vaie, millele oli alla kirjutanud iga küla külavanem. Asja arutatakse uuesti sel neljapäeval volikogu istungil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles