Linnuvaatlejad loendasid nädalavahetusel tiivulisi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haned teevad põllul ja põllumehe taskus puhta töö.
Haned teevad põllul ja põllumehe taskus puhta töö. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja.

Lihavõttepühade ajal kutsus Eesti Ornitoloogiaühing traditsiooniliselt kõiki linnusõpru tiivulisi loendama, suleliste arvukust hinnati ka Lääne-Virumaal.


Harrastusornitoloog Andrus Lehtmets käis oma sõpruskonnaga Porkuni ja Moe kandis, samuti Loobu jõe orus linde vaatlemas.



"Oleme igal kevadel linnuvaatlusest osa võtnud, lapsedki kaasa võtnud," ütles Lehtmets.



Tema sõnul olid tänavu vaatlejate seas tuntumatest inimestest näiteks loodusfotograaf Heiko Kruusi ning Viru Folgi peakorraldaja Peep Veedla, aga kaasas oli ka saate "Tasakaal" võttegrupp. Saatelõiku linnuvaatlejate tegemistest näeb 25. aprillil TV3-s.

Andrus Lehtmets ütles, et tõeline linnuhuviline ei vaatle sulelisi üksnes päeval, vaid kasutab selleks ka öist aega. Harrastusornitoloog pidas tänavu põnevaks just öösel tähelepandut, kohatud linnuliikidena said kirja kolm kakuliiki: värbkakk, kodukakk ja kõrvukräts.

Päevastest lindudest nimetas Lehtmets huvitavamate leidudena näiteks kuuse-käbilindu, väike-kosklat, salu-lehelindu, jäälindu, kivitäksi ja metstildrit.

"Porkuni järvel oli hulga sinikaelparte, umbes 180, see vaatepilt oli rändega seotud," sõnas harrastusornitoloog.

Andrus Lehtmets ütles, et kokku loendati üle 90 linnuliigi.

Lääne-Virumaa harrastusornitoloog Rein Pärg rääkis, et nädalavahetusel ette võetud linnuretkedel ta midagi üliharuldast ei näinud, kuid et tänavu olid lihavõttepühad võrdlemisi hilja, oli kohal palju rändlinde.

Kõige rohkem loendas mees rabahanesid. "Neid on küll raske lugeda, aga võis olla kokku 600 ringis."

Rein Pärg ütles, et palju on ka juba rästaid. "Samas on huvitav see, et tänavu saabusid rästad tavalisest hiljem. Metsvint ja rohevint on aga siin olnud kogu talve, sest sügisel jäid viljapõllud koristamata," rääkis Pärg.

Rein Pärg sõnas, et vahel linnuvaatlejal ka lihtsalt veab. "Kuulisin märtsis kõrvukrätsu, siis oli tükk aega vaikus, nüüd just loenduse ajal tegi ta uuesti häält, nii et sain selle kirja panna."

Rein Pärg käis linde vaatlemas Rakveres ja selle ümbruses.

9. ja 10. aprillil toimus Sagadis Peeter Hussari juhendamisel linnulaulukool, kus õpiti tundma linde ja nende laulu. Üritusest võttis osa 35 linnuhuvilist.

Linnulaulukooli rahvaga ametlikul loendusel ei osaletud, küll aga käidi tiivulisi jälgimas nii Sagadi pargis kui ka mere ääres.

"Tunnise jalutuskäigu jooksul Sagadi pargis registreeriti 29 linnuliiki, mis on päris korralik tulemus, arvestades veel seda, et ilm ei olnud kõige parem," rääkis Hussar, kelle sõnul oli pargis kõige rohkem kuulda rohevinti. "Valge-toonekure nägime ära, lauk- ja rabahaned, haned tegutsesid ka põldude peal," ütles Hussar. Kõige väiksem suleline, kes üles märgiti, oli pöialpoiss.

Hussari sõnul on põnev see, et üle mitme aasta elutseb Sagadi pargis kodukakk, samuti tegutsevad seal usinasti mitut liiki rähnid.

Mere ääres kohati hõbehaigrut, kes tegelikult ei ole üldse Läänemere lind, ning väikekosklat, kes Eestis ei pesitse. Kokku loendasid linnulaulukoolis osalenud mereretkel linde 16 liigist.

Eesti Ornitoloogiaühing ootab lihavõttepühadeaegsest linnuvaatlusest osavõtnutelt kokkuvõtteid 1. maiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles