Eluvanne – väike elu suure elu sees

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anett Rannamets.
Anett Rannamets. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

“Sul peab olema inimestele midagi öelda, ei saa teha filmi nii, et sul ei ole mingit sõnumit edasi anda.”

Täpselt sellest mõttest ja tundmusest lähtus Anett Rannamets, Rakvere reaalgümnaasiumi õpilane, kui pani kirja oma loo ning esitas aasta alguses toimunud kolmandale reaalgümnaasiumi stsenaariumikonkursile, teadmata, mis kõigest edasi saab. Sai “Eluvanne”.

Stsenaariumikonkursi vaimne juht ja eestvedaja Jaanus Lekk oli enda sõnul Aneti lugu lugedes veendunud, et selles on midagi. Nii kuulutatigi veebruaris Rakvere gümnaasiumi filmifestivalil välja stsenaariumikonkursi võidutöö – Anett Rannametsa 15minutiline lühistsenaarium “Eluvanne”.

Sellest hetkest praeguseni on amatöörfilmi saatnud vaid edu. Novembri viimasel nädalavahetusel Tallinnas toimunud X rahvusvahelisel harrastusfilmide festivalil “Tallinn 2012” saavutas tarmukas tüdruk oma filmiga kuni 20aastaste autorite vanuseklassis kolmanda koha.

Võit on eriti märkimisväärne, kuna seljatada tuli 136 konkurenti, esindatud oli 18 riiki.

Kuu aega varem Tartus noorte amatöörfilmide festivalil NAFF skooris “Eluvanne” aga nii publiku lemmikuna, parima montaaži kui ka esikohaga. Selja taha jättis Anett sel korral 28 konkurenti.

Septembris Rakvere teatri suures saalis suurejoonelisel filmigalal esilinastunud teos kõneleb loo noorest tüdrukust, kes on kaotanud lähedase.

“Lähedase kaotus on miski, mida on paljud läbi elanud. Küsimus on, kuidas sellega edasi elada,” kõneles Rannamets filmi ideed tutvustades.

Kuigi linateosest võib jääda mulje, et see põhineb päriselt juhtunud sündmustel, on autori sõnul tegemist siiski puhtalt fiktsiooniga.

“See on väljamõeldud lugu, kuigi isegi mu ema küsis, kas see põhineb tõsielul.”

Filmi valmimisel juhendajaks olnud Jaanus Lekk peab Aneti plussiks just seda, et tüdruk on n-ö puhas leht. “Ta ei matki kedagi ega püüa jäljendada – ta teeb ja ajab oma asja ning see ongi õige­.”

Kuid kogu au “Eluvande” eest Anett endale siiski ei võta. “See oli meeskonnatöö. Ilma nii suurepäraste inimesteta poleks seda filmi niisugusel kujul ilmselt üldse olemaski,” jagab Anett tunnustust ka kõikidele neile, kes kaamera või arvuti taga tunde veetsid, et valmiks see, mida loetud minutite jooksul võib valgelt linalt vaadata.

Mis saab edasi? “Ma ei tea, ma ei tegele praegu millegi uuega,” ei ole noor filmimeister oma edasistes sammudes selgusel, kuid üks on kindel – kahtlemata saab “Eluvannet” näha veel ka veebruaris toimuval Rakvere gümnaasiumi filmifestivalil.

Päris uue filmistsenaariumi kirjutamiseks peab aga tundma endas tõuget ja soovi midagi öelda – seda tuleb veel oodata.

Üks mure on neiul küll – festivali tarbeks peab filmi üsna usinalt kärpima, sest praegusel kujul on see lihtsalt liiga pikk. Koos juhendajaga arutati, et film toimiks täiesti ilma tekstiosata.

“Kes teeb, see jõuab,” kiidab filmi meeskonda ka Jaanus Lekk. Tema sõnul on väga oluline, et selliseid saavutusi märkaks ja toetaks teisedki, eeskätt kool koos õpetajatega.

Kuigi praegu räägitakse palju reaalalade olulisusest, ei muuda see filmi- ja teatritegijate kordaminekuid vähem oluliseks.

“Teha tuleb seda, mis silmad särama paneb. Ning tegijaid tuleb hinnata,” lisas Lekk lõpetuseks.

film “Eluvanne”

Stsenarist-režissöör Anett Rannamets

Operaator Karl-Ander Pais

Režissööri assistent Maria Aave

Operaatori assistent Rain Orgus

Monteerija Tõnis Sestverk

Osades Jane Napp ja Tõnis Sestverk

Filmi konsultant-juhendaja Jaanus Lekk

Filmi tootja RRG videostuudio

Toetajad: RRG, perekond Rannamets, perekond Pais ja perekond Moor

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles