Põikpäine ajateenija võib trellide taha sattuda

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajateenijad.
Ajateenijad. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Kaitseväe juhataja vahetus alluvuses olev sõjaväepolitsei alustas kriminaalmenetluse Tapa garnisonis aega teeniva 20aastase mehe suhtes, kes oli korduvalt keeldunud täitmast ülemuse käsku.


3. aprillil keeldus Kirde kaitseringkonna suurtükiväepataljoni staabi- ja teeninduspatarei 20aastane ajateenija täitmast noormleitnandi pärast väliõppust antud käsku viia oma teenistusrelv relvaruumi ja asuda seejärel hooldama kaitseväe sõidukit.

Et ajateenijal oli analoogse teo eest kehtiv distsiplinaarkaristus, siis alustas sõjaväepolitsei juhtunu uurimiseks kriminaalmenetluse karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb ülema seadusliku teenistusalase käsu täitmisest keeldumist isiku poolt, kellel on sellise üleastumise eest kehtiv distsiplinaarkaristus.

Kohtus süüdimõistmise korral ootab ajateenijat kuni kaheaastane vanglakaristus.

Sõjaväepolitsei alustatud kriminaalmenetlust juhib Viru ringkonnaprokuratuur.

Kirde kaitseringkonna ülem kolonelleitnant Martin Herem kinnitas, et ajateenija oli korduvalt keeldunud ülemuse käsku täitmast.

"Teatud hetkel ei ole see vahetu ülema pädevuses, vaid sellega tegelevad edasi sõjaväepolitsei ja prokuratuur," sõnas ta.

Heremi ütlust mööda ei ole ajateenijate käskluse täitmisest keeldumine tavapärane.

"Aga selliseid asju juhtub, kuigi väga harva," lisas Herem, kelle andmetel on mõni keelduja läinud selle eest ka vangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles