Kajakakoloonia hõivas Tamsalu valla põllud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildile jäi vaid väike osa hiiglaslikuks linnuparvest.
Pildile jäi vaid väike osa hiiglaslikuks linnuparvest. Foto: TEET SUUR/VIRUMAA TEATAJA

Tamsalu lähedale kolis selle nädala algul umbes paari tuhande pealine kajakate koloonia, kes otsib toidupoolist sealsetel põldudel.


Kui esimesel päeval tegutsesid linnud kolme-nelja hektari suurusel maaalal Sääse aleviku külje all, siis praegu on nad oma territooriumi laiendanud kümmekonnale hektarile ja parv on suurel territooriumil hajunud.

Toitu otsima lennatakse ka lähedal asuvatele Uudeküla ja Sauevälja põldudele.

Põllud, kus kajakad askeldavad, kuuluvad Lääne-Virumaa ühele suurimale teraviljakasvatajale, perefirmale JK Otsa talu OÜ. Suurem osa linnukolooniast on hõivanud firma põllu, kus kasvab talirukis.

"Võrsuv talirukis ei tohiks kajakaid niipalju huvitada kui rändhanesid, kes tärkavatest viljavõrsetest toituvad," arvas firmajuht Jaan Kiisk ja lisas, et ilmselt on neil muud toiduhuvid.


Linnud on sedavõrd julged, et neid ei häiri ka läheduses töötavad traktorid.

Ettevõtja ja tunnustatud koertetreener Riho Kivila, kelle kodutalu asub Uudeküla mail, kinnitas, et tõepoolest ei lase kajakad ennast mööduvatest autodest ja inimestest häirida.

"Viisime teisipäeva õhtul kajakate läheduses läbi koertetreeningut. Meie kohalolekust hoolimata jäid linnud rahulikuks ega seganud ka meie ettevõtmist," kõneles Kivila.

Loodusgiidi ja jahindusspetsialisti Peeter Hussari sõnul on kajakad seltskondlikud linnud, kellele meeldib tavaliselt parvedena koos olla.

"Paari tuhande suurune kajakate parv maismaal on erakordne," nentis Hussar ja lisas, et kajakate koloonia Tamsalu lähistel on ilmselt seepärast praegu nõnda suur, et koos on nii naeru-, kala-, tõmmu- kui merikajakaid.

Kajakate pesitsusaeg on alles algamas ja praegu otsivad linnud toitu ka merest eemal. "Sealt, kus on suupoolise jaoks parimad paigad," ütles Hussar.

Paarikümne kilomeetri kaugune eemalolek merest olevat nende lindude jaoks tavaline.

"Harilikult on kajakad lihasööjad linnud ja nähtavasti toituvad nad Tamsalu lähedal olevatel põldudel vihmaussidest," arvas Hussar.

Ühtlasi tõi ta näiteks, et linnade prügilate juures elutsevatele kajakatele kõlbab igasugune toidupoolis alates teraviljatoodetest ja lõpetades lihaga. Aga tõenäoliselt ei jää see parv Tamsalu lähedastele põldudele kauaks.

"Peatselt algab kajakatel pesitsusaeg ja siis lendavad linnud tagasi oma tavalisse kodupaika - mere äärde," selgitas Hussar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles