Haljalasse püstitatakse ausammas Eesti õpetajale

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljala.
Haljala. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Haljala gümnaasium kavandab 2012. aasta kevadel püstitada asulasse ausamba Eesti õpetajale.


"Virumaa vanima tegutseva koolina tunneme kohustust väärtustada õpetaja osa paikkonna vaimsuse kujundajana ja kultuurilise järjepidevuse kandjana," vahendas uudisteagnetuur BNS kooli koduleheküljel kirjutatud mõtet.

Ausamba püstitamise mõtte ajendiks sai 322 aastat tagasi Forseliuse seminarist Haljalasse koolmeistriks tulnud Jaak. Virumaa esimesest teadaolevast õpetajast Jaagust on Haljala koolile saanud oluline sümbol. Igal aastal tähistatakse Jaagu päeva kooli sünnipäevana, kooli tähtsaimad autasud on Suur Jaak ja Väike Jaak.

Samas näeb Haljala kool kavandatava ausamba tähendust märksa laiemana ning sellest saaks ausammas Eesti õpetajale kui "maa soolale".

"On tähelepanuväärne, et paljude üle-Eestilise sümbolväärtusega monumentide seas puudub tänini mälestusmärk õpetajale kui eestluse hoidjale läbi meie ajaloo," seisab kooli kodulehel.

Ausammas peaks valmima kooli 325. sünnipäevaks 2012. aasta kevadel. Kool ootab oma ideele tuge ja annetusi ka väljastpoolt.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles