Kevad toob leevendust ehitusturu tardunud seisu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aeroc ASi ehitusmaterjalidele on seoses kevadise ehitushooaja algusega jälle turgu ja töölistel leiba.
Aeroc ASi ehitusmaterjalidele on seoses kevadise ehitushooaja algusega jälle turgu ja töölistel leiba. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Soojemate ilmade saabudes on väikest elavnemist märgata taas ehitusturul, kus seis pärast õitseaega on olnud õige nutune.


E-Betoonelement ASi Lääne-Viru tehaste tootmisjuhi Marek Preesi sõnul on kevadist elavnemist ehitusturul tunda. Seda eelkõige eramajade ehitajate ja omanike hulgas. "Sellele kliendigrupile oleme suunanud ka uuendusi," rääkis Prees.


E-Betoonelement kasutab Eestis uut tehnoloogiat vundamentide tootmiseks, mis on Soomes juba laialdaselt kasutuses. Tehnoloogia seisneb õõnespaneelidest sokli ehitamises, mille puhul maja alla jäetav ventileeritav ruum hoiab hoonesse sattumast näiteks pinnasest imbuva niiskuse. Marek Prees lisas, et ehitusmaterjalide madalate hindade tõttu on praegu väga soodne ehitada.

Ehitamist pärsib ebakindlus
Aeroc ASi juhatuse esimees Ivar Sikk rääkis, et kevadisel ehitusmessil oli näha eramuehitajate üllatavalt suurt huvi, kuid praegu tundub, et paljudel seisab ehituse alustamine ebakindla tuleviku ja finantseerimisvõimaluste taga.

"Sellest hoolimata ootame suvisel ehitusperioodil teatud elavnemist erasektoris, sest just eraehitajad on hakanud laialdaselt kasutama AEROC EcoTerm välisseina plokke, mis ei vaja täiendavat lisasoojustust," ütles Ivar Sikk.

Alates juunikuust on kõikidel soovijatel võimalus kasutada nii maja põrandate kui lagede ehitamiseks ka poorbetoonist AEROC paneele. Seega pakub Aeroc täislahendust, mis võimaldab kliendil ehitada kogu kivimaja ühest materjalist," lisas ta.

Ivar Sikk nentis, et ehitusbuumi ajaga võrreldes on ettevõtte tootmismahud Eestis langenud koos turunõudluse vähenemisega. "Kuid praegu tehas töötab ning toodab vastavalt turu vajadusele. Suure mahu annavad riiklikud tellimused ja nendele on ehitajate ja materjalitootjate poolt suur konkurents," selgitas Sikk.

AS ALTT valmistab erinevaid betoonisegusid ehitajatele ja teistele tellijatele. Kontserni betoonitehased Näpil Sõmeru vallas, Sillamäe linnas ja Kohtla-Järve linnas varustavad ehitusi kaubabetooni ja betoonelementidega üle Eesti.

Kontserni juhatuse liige Toomas Kuusküll ütles, et elavnenud on hinnapakkumiste küsimine. "Kas reaalne objektide ehitamine ka lahti läheb ja kui suures mahus, see selgub lõplikult mais - juunis," arvas ta.

ASi ALTT viimase aja huvipakkuvamaks toodanguks on õõnesplokid, mis on valmistatud tsemendist, graniitkillustikust, mineraalsetest täiteainetest koos vee ja lisanditega vibropressimise meetodil. Külmakindluse tõttu sobivad need ka välistingimustes kasutamiseks.

Toibumine võtab aega
"Kuigi mõningat elavnemist ehituses on märgata, ei saa veel öelda, et keerulised ajad oleks selja taha jäänud. See aasta tuleb korrigeeriv, korrastav - nii ettevõtetesiseselt kui ka turul tervikuna," arvas Marek Prees.

Ivar Sikk leidis, et kui prognoose arvestada, võib Eestis hakata esimesi märke majanduse paranemisest nägema 2010nda teisel poolaastal. Et ehitusturg on muu majandusega üldjuhul nihkes, siis ehitusturul hakkame positiivseid trende märkama tõenäoliselt alles 2011. aastal," nentis Sikk.

Toomas Kuusküll oli seda meelt, et sellel aastal väheneb nõudlus ehitusmaterjalide järele vähemalt 30 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles