Kiri: kuidas alandada sooja hinda Kundas?

Uno Trumm
, Kunda elanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda.
Kunda. Foto: Meelis Meilbaum

Sellise retoorilise küsimusega pealkirjastas kunagi oma Virumaa Teatajas ilmunud artikli Marko Pomerants, vastates kundalaste abipalvele seoses astronoomilistesse kõrgustesse kerkiva soojahinnaga. Vastust tal sellele küsimusele polnud …

Mingil hetkel tundus, et vastuse võiks anda Adveni plaanitav uus, kohalikke kütuseid kasutav katlamaja, kuid Adveni lubatud 10–13eurone hinnalangus pärast katlamaja valmimist ajab, nagu venelased ütlevad, kanadki naerma.

Ometi on vastus olemas ja see peitub Kunda elanike ühistegevuses, mille abil on võimalik saamahimulised olendid toitumisahelast välja lükata. Allakirjutanu ettepanek sooja hinna alandamiseks on järgmine. Esiteks moodustavad Kunda korteriühistud ühistegevuslikul alusel (igal osalisel üks hääl, hoolimata korteriühistu suurusest või rahalisest panusest) MTÜ. Teiseks ehitab MTÜ endale kohalikul kütusel (kütteturvas, hakkpuit, põhk vms) toimiva sooja ja elektri koostootmisjaama ning müüb sooja oma liikmetele soodsama hinnaga, mitteliikmetele kommertshinnaga.

Kolmandaks müüb MTÜ toodetud elektri Eesti Energiale ning alandab sellega sooja omahinda tarbijatele veelgi. Tõsi küll, kaaluda võiks ka lahkumist avatud elektriturult ning MTÜs osalejate viimist oma elektrivõrku. Neljandaks võiks MTÜ kaaluda Kunda-Aru rabasse kütte­turba tööstuse rajamist, et ka vajalik küte koostootmisjaamale oma jõududega hankida.

Selliste sammudega lahkuksime monopoolsete ettevõtete orjastavast mõjupiirkonnast ja saaksime oma elu korraldada vabade inimestena ise.

Uno Trumm

Kunda linna elanik

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles