Kiviõli poolkoksimägi on ohutu ja suletud

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli tuhamäed on põnev koht seiklejatele.
Kiviõli tuhamäed on põnev koht seiklejatele. Foto: Erakogu

Kaks aastat kestnud Kiviõli tööstusjäätmete ja poolkoksi prügila sulgemine on edukalt lõpetatud. Prügila veekindlale kattele istutati haljastus.

Ligikaudu 20 hektari suuruse prügilaala keskkonnanõuetega vastavusse viimiseks suleti õlitootmise jääkide pigijärved ja kujundati laugemaks jäätmemäe järsud nõlvad, mis soodustasid mäe sees kuumenemiskollete tekkimist. “Prügila kaeti vettpidava kattekihiga, istutati haljastus ning ehitati veekogumise rajatised, et nõrgvesi ei reostaks põhja- ja pinnavett,” selgitas Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna peaspetsialist Raimo Jaaksoo.

Kujundustööde käigus vähenes varem tuntud kui Baltimaade kõrgeima inimtekkelise pinnavormina prügila kõrgus 30 meetri võrra. Uueks kõrguseks mäejalamilt on ligikaudu 85 meetrit.

Eesti riigi ja Euroopa Komisjoni vahelistel ühinemisläbirääkimistel lubas Eesti Ida-Virumaa tööstusjäätmete prügilad (sealhulgas Kiviõli tööstusjäätmete ja poolkoksi prügilad) sulgeda hiljemalt 16. juuliks 2013. Sama nõue tuleneb ka Euroopa Liidu ja Eesti vastavatest õigusaktidest.

Kiviõli poolkoksi prügila sulgemise tellijaks oli Keskkonnaministeerium ja ehituse töövõtjaks Skanska EMV. Projekti kogumaksumus oli ligikaudu 5,9 miljonit eurot ja seda rahastati Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles