Täna tähistatakse müra teadvustamise päeva

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesi mõjutab ka teeliiklusest põhjustatud müra.
Inimesi mõjutab ka teeliiklusest põhjustatud müra. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Täna, 29.aprillil tähistatakse rahvusvahelist müra teadvustamise päeva, mis on üks osa projektist "Müra pole muusika!".


Projekt "Müra pole muusika!" sai alguse mürafooride tasuta kasutada andmisest haridusasutustele. Projekt keskendub helidele ja selle mõjule loodusele ja inimesele ja selle käigus selgitatakse välja, milliseid loodus- ja linnuhääli tuntakse, kuidas ära tunda müra, seda vältida, leevendada ning kas seda on võimalik ka ennetada.

Aprillis ja mais viiakse läbi vaikusenädalad haridusasutustes. Vaikusenädalate raames toimuvad konkursid haridusasutustele: ideekonkurss õpilastele teemal "Rahvusvaheline müra teadvustamise päev 2010", parima vaikusenädala kajastamise konkurss haridusasutustele, konkurss kõige suurema müraallika kohta oma kodukohas, "Müra pole muusika" tantsu loomise konkurss.

Projekti kulminatsioon noortele toimub Puhta Õhu Peoga Jüri gümnaasiumi staadionil Harjumaal mai lõpus ning õpetajatele ja ametnikele juuni alguses avatud ruumi stiilis lõpukonverentsiga Jaaniojal Lääne-Virumaal.

Inimesed puutuvad müraga kokku lasteaias, koolis, transpordivahendeis, kodus, rockkontserdil või ka kinos ning kuulates kõrvaklappidega valju muusikat.

Müra on organismile alati kahjulik, koormates kuulmiselundit ja selle kaudu ka peaaju. See alandab tähelepanuvõimet, põhjustab stressi, väsimust ja näiteks vereringesüsteemi haigusi, vähendab kuulmistaju ning sellega seoses võivad kaasneda sotsiaalsed probleemid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles