Pulmatrallis konnad päästeti surmast

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ellen Sepp.
Ellen Sepp. Foto: Teet Suur

Selle kevade esimene suur soojalaine lõi Porkuni järvede ääres lõkkele ka konnade armuelu ja rännu ette võtnud kahepaikseid tõttasid sõiduteel hukkumisest päästma Porkuni hoolivad inimesed.


Porkuni kooli rühmakasvataja Ellen Sepp ja sama kooli abiõpetaja Galina Zujeva olid Porkunis suure konnade rände tunnistajaks ja ühtlasi nende elupäästjaks.



Ellen Sepa sõnul märkasid nad Galina Zujevaga konnade massilist rännet Porkuni Suurjärve ja Aiajärve vahel.


"Tee oli paksult konni täis, kellest paljud nautisid seal ka armurõõme," ütles Sepp.

Konnade päästmine

Samal ajal liikusid sõiduteel autod ja naised nägid juba rataste all hukkunud kahepaikseid.

"Seisin tee äärde, et anda lähenevate autode juhtidele märku konnade massrändest. Ühtlasi kasutasime Galinaga ära aega, kui sõiduteel masinaid ei liikunud. Võtsime konnad pihku ja viisime tee teise äärde, sinna, kuhu nad olid oma rännusihi seadnud," rääkis Ellen Sepp.

Autojuhid suhtusid naiste tegevusse mõistvalt ja püüdsid konnadele otsasõitu vältida.

"Galinal oli fotoaparaat kaasas ja nii õnnestus meil ka jäädvustada konnade pulmatralli," märkis Ellen Sepp, lisades, et ta polnud enne kuulnud konnade häält, kui nad paarituvad.

"See oli selline eriliselt meeldejääv, kriuksuv, krigisev hääl," püüdis ta kuuldut kirjeldada.

Igakevadine probleem
Keskkonnaameti looduskaitse bioloogi Ivar Ojaste sõnul on konnad väga asukohatruud loomad ning kudema lähevad üldjuhul alati sinna, kus nad ise koorusid.

Kevadine ränne algab massiliselt ajal, mis öösel jääb õhutemperatuur plusspoolele ja päeval on õhusooja üle 10 kraadi. Eriti soodustab rännet ka niiske ilm.

"Kuna sellised ilmad saabuvad kevadel äkki, siis alustavad lii­kumist kudemis­vee­kogu poole ka kõik konnad, ja see ongi massrände põhjuseks," selgitas Ojaste, märkides, et konnade ohutus maanteel sõltub eeskätt autojuhi hoolivusest.

Keskkonnaamet teeb koostööd maanteeametiga tunnelite rajamiseks maanteede alla.

"Kui aga kusagil on asi väga kiire, võib organiseerida konnade korjamise ning üle tee toimetamise koostöös maan­teeameti ja keskkonnaametiga," lisas Ojaste.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles