Ausambamägi olgu ikka Ausambamägi

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka kunagise linnaujula kohale rajatud haljasalale nime panek tekitas Rakvere linnavolikogus päris tõsise arutelu.
Ka kunagise linnaujula kohale rajatud haljasalale nime panek tekitas Rakvere linnavolikogus päris tõsise arutelu. Foto: Arvet Mägi

Kuigi Rakvere linnavolikogu liikme Üllar Saaremäe kindel favoriit rahvasuus ausambamäena tuntud haljasala ametlikuks nimeks oli Mendipark, see nimevariant sedapuhku kõne alla ei tulnud.

Oli selge, et linnavalitsuse nimekomisjoni pakutud Vabaduse park ei sobi ideoloogiliselt, sest lisaks Amandus Adamsoni kavandatud Vabadussõja monumendile jääb haljasalale ka Alar Kotli loodud Punaarmee sõdurite mälestussammas.

Majanduskomisjon kaalus mitut nimevarianti ja pakkus omalt poolt volikogule nimekuju Ausamba park. Mõni päev enne volikogu istungit tegid volikogu liikmed Kairit Pihlak, Mihkel Juhkami ja Arvo Roosipuu ühise ettepaneku panna haljasala nimeks Rahu park.

Volinikes tekitas see variant aga segadust, sest Rakveres on Rahu tänav ning Rahu hall. “Tegelikult on Rahu tänaval päris suur haljasala, mis võib kunagi samuti pargiks kujuneda,” nentis ka Juhkami ise.

Kolmapäeva õhtusel volikogu istungil kerkis aga neljanda nimevariandina esile toosama Ausambamägi, mis on rahvasuus nii juurdunud. Kuna kusagil pole öeldud, et pargi nimi ei võikski olla Ausambamägi, otsustati ka see nimevariant arvesse võtta.

Kui kõik nimed said läbi hääletatud, selgus, et Ausambamägi osutuski ülivõimsalt menukaimaks.

Jaanuaris peetud volikogu istungil jäi lahtiseks ka L. Koidula tänava ja Kastani puiestee vahele jääva, endise linnaujula territooriumi hõlmava pargi nimi.

Nimekomisjon pakkus ametlikuks nimeks Ujula parki, kuid volikogu leidis, et kuna ujula asub praegu Aqva veekeskuses, võib nimi olla eksitav. Seda enam, et ujuda selle pargi veekogudes ametlikult ei tohi.

Majanduskomisjon pakkus nimeks Supeluse park. Majanduskomisjoni esimees Heli Kirsi rääkis, et taoline nimi kannaks endas ajalugu nii sisulises mõttes kui ka arhailise nimekuju poolest. “Pärnus ja Viljandis on Supeluse tänav,” tõi Kirsi näiteks.

Linnavolikogu liige Marti Kuusik tegi aga ettepaneku anda pargile Lydia Koidula nimi.

Kolme nime – Ujula, Supeluse ja Lydia Koidula vahelise hääletuse võitis volikogus selgelt Supeluse park.

Volikogu esimees Mihkel Juhkami ütles, et volikogu otsus ei tähenda siiski, et need nimed nüüd automaatselt ametlikeks kohanimedeks saavad.

“Nimed avalikustatakse ja siis on igal linnakodanikul võimalus kuu aja jooksul nende kohta oma arvamust avaldada,” selgitas volikogu esimees.

Lisaks neile kahele saavad ametlikeks kohanimedeks ka Keskväljak, Rahvaaed, Juudi kalmistu, Pauluse kalmistu, Palermo kalmistu, Linnakalmistu, Allika park (Karja ja Vee tänava vahel), Vesiveski park (Karja tänava ääres) ja Kirikupark.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles