Ajalooline pangahoone jääb siiski Rakvere linnale

Andres Pulver
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere volikogu otsustas ajaloolise valge hoone siiski linna omandisse jätta.
Rakvere volikogu otsustas ajaloolise valge hoone siiski linna omandisse jätta. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Kuigi Rakvere linnavalitsus astus linnavolikogu ette ettepanekuga müüa mõne aja eest ostetud pangahoone maha, otsustas volikogu ajaloolise hoone siiski linna omandisse jätta.


Rakvere linnavolikogu otsustas kolmapäeva õhtul mitte müüa Turu plats 2 asuvat pangahoonet ja andis linnavalitsusele ülesandeks võimalikult kiiresti selgeks teha, kuidas hoonega edasi toimida.


Linnapea Andres Jaadla ütles linnavalitsuse müügiettepanekut põhjendades, et kui seni ei ole laenu eest ostetud pangahoone linnale lisakulu toonud, siis alates tänavusest aastast lisanduvad intressikulud, mis sel aastal on üle 800 000 krooni.

"Hoone kasutuselevõtt linnavalitsuse majana maksaks miljoneid, hetkel linnal selleks ressurssi ei ole," lausus Jaadla. Linnapea sõnul näitavad analüüsid, et maja saaks müüa ostuhinnast kallimalt. "Kas aga turg selleks küps on, ei tea," lisas ta.

Abilinnapea Rannar Vassiljev täpsustas, et intressikulud ja väike osa laenu põhisumma tagasimaksestki on kaetud SEBi poolt linnale makstava miljoni krooni suuruse aastarendiga. Samas tuleb linnal omanikuna kanda hoone ülalpidamiskulud.

Linnavalitsuse hoone müüki?
Volikogu majanduskomisjoni esimees Rainer Miltop ütles, et majanduskomisjoni liikmed olid müümise vastu ja komisjoni soovitus oli otsida ruumidele ajutisi rentnikke.

"Me ostsime selle maja väga heal ajal ja ehk pisut emotsionaalselt ning kergelt kaalutledes, teise äärmusse kukkudes ei maksa teist korda liiga kergekäeline olla," manitses volikogu Miltop, kelle arvates ostuhinnast kallimalt hoone müümine ei õnnestuks.

Volikogu liige Olev Puldre aga arvas, et rentnikke ei tohi majja võtta, sest need hakkaksid ruume oma vajaduste järgi ümber kujundama. "Miks mitte müüa linnavalitsuse Tallinna tänava maja ja saadud rahaga pangamaja korda teha?" küsis Puldre. Sama ettepaneku on juba varem teinud ka volikogu majanduskomisjon.

Kinnisvaraturul tegutsev linnavolinik Matti Jõe tõdes, et kinnisvara müümiseks on praegu väga ebasoodne aeg. "Algusest peale oleks pidanud resoluutsemalt tegutsema," sõnas Jõe, andes mõista, et kui linnavalitsus oleks kiiresti tegutsenud, ei pruugiks maja praegu tühi olla. "Mina siiski üritaks müüa, kuid igal juhul mitte alla ostuhinna," lisas Matti Jõe.

Omal ajal pangahoone ostmise vastu olnud Heli Kirsi pooldas samuti pangahoone müümist.

Nimeline hääletus
"Kinnisvaraarendus ei kuulu kohaliku omavalitsuse tegevusalade hulka," põhjendas Heli Kirsi oma seisukohta.

Volikogu liikmete nõudmisel oli hääletus pangamaja müümise üle nimeline.

Hoone müümist pooldasid Heli Kirsi (IRL), Matti Jõe (reformierakond) ja Kelli Tühis (keskerakond), ülejäänud kohal viibinud linnavolinikud olid aga pangamaja müümise vastu.

"Linnavalitsusel oleks otstarbekas väga kiiresti selgeks teha, kuidas Turu plats 2 hoone suhtes edasi käituda," lausus volikogu esimees Mihkel Juhkami.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles