Aiasõber leiab iga töö jaoks vajaliku abivahendi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muruniiduk
Muruniiduk Foto: AP / Scanpix

Aiatööriistade valik on nii tohutu, et ükski töö ei jää nende puudumise tõttu tegemata, pigem on põhjused muus, selgus pärast ringkäiku kaubanduskeskustes.


Kevad on käes ja aeda peenramaad kaevama või lillepeenraid tegema kipuvad needki, kes muidu käsi mullaseks ei tee. Tänapäeval on aiatööriistade valik nii suur, et poeriiuli ees võtab silmad kirjuks.


Selliste maailmakuulsate tööriistade tootmisele spetsialiseerunud firmade nagu Fiskarsi, Gardena või Luxi toodang peaks rahuldama ka kõige nõudlikuma tarbija soove. Kuigi nimetatud firmade tooted on teiste aiatööriistade valmistajate omadega võrreldes kallimad, soovitasid kaubanduskeskuste müüjad üldjuhul ikkagi nende kaupa just kerguse, vastupidavuse ja tarbijasõbralikkuse tõttu.

Loomulikult teeb igaüks oma valiku ja võib-olla polegi mõistlik osta endale hirmkallist tööriista, kui seda pidevalt ei kasutata.

Põhiline on mugavus
Tänapäevane töövahend peab olema kasutaja jaoks eelkõige mugav, kerge ja sellega peab saama head tööd teha. Levinud on, et iga toimingu jaoks kasutatakse erinevat tööriista. Selle saavutamiseks toodetakse üha rohkem põhimõttel - üks vars ja palju mitmesuguseid otsikuid.

Rakveres on mitu suurt tööriistakauplust, kus on igasugust aiakaupa. Kõik see, mis kirjas, pole kaugeltki kogu valik, aga teeb ehk pildi selgemaks.

Igasugune mullas tuhnimine algab tavaliselt labidast. Terava otsaga labidas sobib rohkem peenramaa või kõva pinnase kaevamiseks ning samuti istutustöödeks. Sirge või kergelt kaardus teraga labidaga on parem kaevata lamedate põhjadega kraave või auke.

Silma hakkas, et neidsamu labidaid on enamal juhul kahte sorti. Ühed on teistest paar korda ja rohkemgi kallimad Fiskarsid ja seejärel ülejäänud. Tuleb välja, et ka Fiskarseid on erinevaid. Näiteks on müügil sama firmamärgiga veidi odavamad Poolas tehtud.

Fiskarsi toodete puhul märkisid müüjad nende kergust, vastupidavust ja eriliselt ergonoomilist vart.

Saada oli ka vastavalt kaevaja pikkusele reguleeritava teleskoopvarrega Fiskarsi labidaid. Nende vähem nimekad ametivennad olid küll tükk maad odavamad, kuid robustsemad ja müüjate sõnul vähem vastupidavad.

Kühvleid leidus igas mõõdus ja hinnas, kõplaid mitut sorti ja osa päris tugeva konstruktsiooniga. Ühes kaupluses nägin aiaroopi, millega on hea väiksemaid kive maa seest kangutada ja puujuuri välja tirida Hangusidki leidus mitmesuguseid alates kaevamis- ja kartulihangust kuni heinahanguni välja.

Veel pälvisid tähelepanu spetsiaalne minikraavi kaevamise labidas, kapsaraud, tõhus maapuur väiksemate aukude puurimiseks, võsavikat, miniader ja Fiskarsi võilillejuurija, mille järele on müüjate kinnitusel suur nõudlus.

Reguleeritava pikkusega metallist vikativars tundus käes päris mugav.

Muru vajab hooldamist
Mururehad, muruluuad, metallrehad - ikka igas suuruses ja igale maitsele. Ja veel üks Fiskarsi eripära - nimelt on nende mururehad toodetud väga vastupidavast plastist, mida ei murra isegi autoga üle sõites.

Korralik muru vajab ju ka rullimist ja õhutamist. On sellelegi mõeldud, müügil on nii mururull kui sellega ühilduv ogadega õhutaja.

Lille- või maasikapeenras askeldamiseks on mõeldud terve hulk väiketööriistu: igat sorti kõplad, murukobestid, kae­va­mis- ja istutamishargid, kühvlid, väikesed labidad jne. Neid on nii istutamiseks, umbrohujuurte eemaldamiseks kui valminud juurikate väljakraapimiseks.
Selliseid pisitööriistu teevad Fiskars, Gardena ning veel paljud teised. Neid konksusid ja kõverikke on igasuguseid ja peab ikka päris spetsialist olema, et kõige õigem ja mugavam üles leida.

Gardena tööriistu puude ja hekkide pügamiseks ja muru lõikamiseks on müügil komplektidena ja üksikult. On mitme funktsiooniga aiakääre, oksalõikureid, aiasaage.
Üldjuhul on komplektid vahetatava varrega. Saadaval on tavalised murukäärid, sellised, mille terade kaldenurka saab muuta, ja sellised, mis võimaldavad lõigata muru kummardumata - püstiasendis.

Mõeldud on ka sügisesele saagikoristusele. Võtad näiteks mingi lõikuri varre otsast ära ja paned asemele õunakorjamisseadme. Pole vaja ei puud raputada ega selle otsa ronida.

Fiskarsiga analoog­seid tooteid teeb Saksa firma Lux. Kui Fiskars kasutab kergeid metallvarsi ja näiteks mururehade puhul plastikut, siis K-rauta müüja sõnul on Luxi toodangu eripäraks puitvarred ja metallotsikud.

Üldiselt on Luxi tooted Fiskarsi omadest odavamad, kuid üldsegi mitte vähem kvaliteetsed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles