Juhtkiri: Kas langus pöörab tõusule?

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassa.
Kassa. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Näib, et kevad on toomas leevendust inimestele talve jooksul juba vägagi kurnavaks saanud majanduskriisile ning sellega hirmutavatele ja pessimistlikele juttudele.


Ei saa teha ennatlikke järeldusi, aga pilt, mis avanes nädalavahetustel kohalike ostukeskuste juures, meenutas tegelikult tarbimisbuumi kõrgaegu aasta-kaks tagasi. Rahvast oli näiteks Põhjakeskuses veelgi rohkem kui avamispäeval.

Põhjakeskuse ostuööl inimesed lausa murdsid ostuparadiisi ja selline massipsühhoos pani unustama tõsiasja, et tulevikus võib ostja töökoht kaduda või palku on vahepeal tublisti kärbitud.

Samas kindlustab iga sooritatud ost kaupmehe ja tootja tööd. Ja nõnda tekibki ahelreaktsioon, mis seni vastupidi keris.

Järgmisel päeval oli meeldivalt palju inimesi ka mujal sisseoste tegemas, näiteks valiti aiakaupa Nurga äris ja uudistati Vaala keskuse laadal.

Kindlasti igaüks sisseostuni ei jõudnud, kuid selline rahvasumm ise oli meeldiv nii kaupmeestele kui ka süstis usku tarbijaisse. Inimesed said positiivse laengu ja hakkavad uskuma, et surutis äkki hakkabki pöörduma.

Koos kevadega ilmneb niisuguseid märke mujalgi. Näiteks räägib Virumaa suurettevõtja Oleg Gross nädalavahetuse Postimehes, et tema hinnangul on tagasiminek peatunud, seega hakkab elu paremaks minema.

"Aprill oli eelnevate kuudega võrreldes juba kerges, 5-7 protsendi suuruses tõusus, ehkki jäi eelmise aasta tulemusest veel 10-15 protsenti alla. Ütleksin, et olukord on stabiliseerunud," ütleb majanduses ülikogenud Gross. Järelikult tasub teda uskuda.

Samas. Eile teatasid uudisteagentuurid, et Eesti jõuab lähipäevil esimest korda pärast taasiseseisvumist deflatsiooni.

Siin ei saa aga väga kõrgele hüpata, sest kui tarbijatele teevad langevad hinnad ja raha ostujõu tõus rõõmu, siis majandusekspertide sõnul on deflatsioon positiivne vaid juhul, kui see jääb lühiajaliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles